Torek,
22. 3. 2016,
18.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kuba ZDA embargo Raul Castro Barack Obama Obama

Torek, 22. 3. 2016, 18.29

8 let, 1 mesec

Obama: Med ZDA in Kubo je napočil čas za mir in razumevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ameriški predsednik Barack Obama je Kubi zagotovil, da je v odnosih med Washingtonom in Havano napočil čas za mir in razumevanje. Kot je dejal, želi kubanskemu ljudstvu prenesti pozdrav miru.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se je rodil leta 1961, je še dejal, da je bil otok, ki leži manj kot 150 kilometrov od obale ZDA, vse njegovo življenje izoliran. Na obisk na Kubo pa je prišel, da bi "pokopal zadnje ostanke hladne vojne v Amerikah".

Obama: Prihodnost Kube bi morala biti v rokah Kubancev

V nagovoru v kubanskem narodnem gledališču v Havani, ki ga je prenašala tudi kubanska televizija, je Obama še poudaril, da "ne moremo in ne smemo prezreti razlik v organizaciji obeh vlad" ter v angleščini in španščini dodal, da verjame v kubansko ljudstvo. Poudaril je, da bi morala biti prihodnost Kube v rokah Kubancev.

Državljani bi morali brez strahu kritizirati svojo vlado

"Verjamem, da bi morali državljani svobodno izražati svoje mnenje brez strahu, da se organizirajo in kritizirajo svojo vlado," je še dejal pred občinstvom v kubanskem narodnem gledališču, kjer je bil tudi kubanski predsednik Raul Castro z vrsto visokih predstavnikov. "Vladavina prava ne bi smela vključevati pridržanj tistih, ki uveljavljajo te pravice," je poudaril ter se zavzel za svobodne in demokratične volitve.

"Čas je za odpravo embarga"

Ameriški predsednik je za svoj nagovor večkrat požel bučen aplavz. Enega najbolj glasnih pa, ko je pozval ameriški kongres k odpravi gospodarskih sankcij, ki so v veljavi že desetletja. "To je zastarelo breme za kubansko ljudstvo. To je breme za Američane, ki želijo delati in poslovati ali vlagati na Kubi," je poudaril in dodal: "Čas je za odpravo embarga".


Po revoluciji na Kubi leta 1959 so se odnosi med državama močno ohladili za več kot 50 let. Obama in Raul Castro, ki sta se sešla v Havani v ponedeljek, sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov, ki so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali. Obama je tako prvi ameriški predsednik po letu 1928, ki je obiskal to karibsko državo. V sredo bo na obisku v Argentini.