SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelova nagrada za "možganski GPS"

4

termometer

Dobitniki Nobelove nagrade za medicino so ameriški nevrobiolog John O'Keefe, norveška psihologa May-Britt Moser in Edvard I. Moser za odkritje celic, ki določajo sistem pozicioniranja v možganih.

O'Keefe in zakonca Moser so odkrili, kako možgani vedo, kje se oseba nahaja in kako navigirajo iz enega prostora v drugi oz. kako deluje možganski "GPS sistem". Njihova odkritja bi lahko pomagalo pojasniti, zakaj tisti, ki so zboleli za alzheimerjevo boleznijo ne morejo prepoznati svojega okolja.

"Odkritja so rešila vprašanje, ki je stoeltja zaposlovalo filozofe in znanstvenike," je sporočil odbor za Nobelovo nagrado.

Profesor O'Keefe je prvi del možganskega sistem apozicioniranj aodkril leta 1971. Dokazal je, da je niz živčnih celic postal aktiven, kadar koli je bila podgana na eni lokaciji v sobi. drugi niz celic je postal aktiven, ko je bila podgana na drugi lokaciji v sobi.

Leta 2005 sta zakonca Moser odkrila drug del možganov, ki deluje kot nekakšna navtična karta. Celice v tem delu možganov pomagajo ocenjevati razdaljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin