Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
16. 10. 2014,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

motoristi islamisti Nizozemska

Četrtek, 16. 10. 2014, 14.13

8 let

Nizozemski motoristi proti Islamski državi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropejci se v Iraku in Siriji ne borijo le na strani islamistov. Trije Nizozemci so se pridružili kurdskim borcem v Iraku v boju proti Islamski državi. To ni nezakonito, pravijo nizozemske oblasti.

Člani motorističnega kluba Ni predaje imajo po besedah njihovega kolega Klaasa Otta vojaško ozadje, za pot v Irak pa so se odločili po tem, ko so videli grozodejstva, ki jih je v Siriji in Iraku zagrešila IS. "Hoteli so ukrepati, potem ko so videli posnetke obglavljenj," je za nizozemske medije povedal Otto. Islamisti so obglavili več novinarjev in humanitarnih delavcev, med njimi dva ameriška in dva britanska, pa tudi iraškega novinarja, posnetke pa objavili na spletu.

Trojica nizozemskih motoristov, ki so v preteklosti že služili v tujini, prihaja iz Rotterdama, Amsterdama in Breda ter so del največjega motorističnega kluba na Nizozemskem Ni predaje (No Surrender). Zgodba o tem, da so se v okolici Mosula pridružili Kurdom, je v medije prišla po tem, ko so se na spletu pojavile fotografije enega od njih, oboroženega s kalašnikovko ob kurdskem borcu. "Ron iz Nizozemske se je pridružil Kurdom, da bi iztrebili glodavce," piše ob fotografiji, objavljeni na Twitterju.

Islamiste bi preganjali Islamisti so v Siriji in Iraku zavzeli že velika območja in napredujejo proti iraški prestolnici Bagdad. Številne države pod vodstvom ZDA se proti IS bojujejo predvsem z zračnimi napadi, islamistom na tleh pa se najbolj upirajo kurdski borci. Na Nizozemskem živi okoli 70 tisoč Kurdov. Pred tedni jih je več sto demonstriralo ped nizozemskim parlamentom, češ da Nizozemska ne naredi nič, da bi zaščitila Kurde, ki jih v mestu Kobane blizu sirske meje s Turčijo oblagajo islamisti.

Nizozemska je 49 osebam z dvojnim državljanstvom preklicala njihove nizozemske potne liste, da bi islamistom preprečila potovanje v Sirijo in Irak. V primeru vrnitve islamistov, ki se morebiti borijo v Siriji in Iraku, nazaj na Nizozemsko, bi te preganjali zaradi vojnih zločinov.

Prepovedan je boj proti Nizozemski Nizozemske oblasti pravijo, da pridružitev kurdskim borcem ni nezakonita, pridružitev IS ali pa Kurdski delavski stranki (PKK), ki veljata za teroristični organizaciji, pa je prepovedana. Če pa bi se izkazalo, da so ubijali ali posiljevali, "potem bi bilo to seveda nekaj drugega", je za nizozemske medije povedal predstavnik nizozemskega tožilstva Wim de Bruin in pojasnil, da je prepovedano boriti se proti Nizozemski.

Nizozemsko obrambo ministrstvo meni, da ne morejo biti odgovorni za odločitve nekdanjih vojakov.

Ne spreglejte