Aleš Žužek

Sreda,
16. 4. 2014,
17.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Adolf Hitler Mao Cetung Napoleon Bonaparte

Sreda, 16. 4. 2014, 17.11

8 let, 5 mesecev

Neuspele zarote, ki bi lahko spremenile zgodovino sveta

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Če bi zarote proti Napoleonu Bonapartu, Adolfu Hitlerju in Mao Cetungu uspele, bi bil svet zdaj popolnoma drugačen.

Francoski cesar Napoleon Bonaparte, nacistični diktator Adolf Hitler in komunistični diktator Mao Cetung so se v zgodovino vpisali kot osebe, ki so sprožile velike vojne (Napoleon in Hitler) in vzpostavile krvave diktature (Hitler in Mao).

Vsi pa so imeli veliko sovražnikov, ki so jih hoteli ubiti. Poglejmo si tri neuspele zarote, ki jih navaja hrvaški Index.

Zarota proti Napoleonu Napoleon Bonaparte je 24. decembra skorajda postal žrtev atentata, ko je v bližini njegove kočije razneslo bombo. Zarotniki – rojalisti in plemiči – so bombo postavili ob poti, po kateri je Napoleonova kočija dirjala proti operi. Zahvaljujoč počasni vžigalni vrvici in hitri vožnji pijanega kočijaža, se je Napoleon izognil eksploziji.

V kočiji za Napoleonom se je peljala njegova žena Josephine, tudi ona se je izognila eksploziji. Manj sreče pa so imeli drugi – zaradi bombe je umrlo ali pa je bilo ranjenih 52 ljudi. Policija je ujela nekaj zarotnikov, končali so pod giljotino. Drugi del zarotnikov je pobegnil v Anglijo, kjer so še naprej kovali načrt, kako bi se znebili Napoleona.

Zarota proti Hitlerju Admiral Wilhelm Canaris, šef nemške obveščevalne službe Abwehr, je načrtoval aretacijo Adolfa Hitlerja od trenutka, ko je ta zaukazal okupacijo Češkoslovaške. Eden od Hitlerjevih namestnikov Hans Oster je še z nekaj drugimi vojaki in civilisti koval zaroto proti voditelju. Bali so se namreč, da bi v primeru vojne Nemčija doživela popoln poraz.

To naj bi bila ena od najbolj dodelanih zarot proti Hitlerju pred operacijo Valkira. Po Ostrovi zaroti bi poslali enote vojakov na berlinski sedež tretjega rajha, kjer bi aretirali Hitlerja. Nekateri zarotniki so želeli, da bi Hitlerja ujeli živega, da bi mu lahko sodili in ga zaprli – ali v zapor ali v norišnico.

Oster je bili prepričan, da ne bi dosegli ničesar, če bi Hitlerja pustili živega, zato si je zamislil zaroto znotraj zarote. Po aretaciji bi inscenirali streljanje, v katerem bi Hitlerja zadel "zablodeli naboj". Zarota je padla v vodo zaradi münchenskega sporazuma, ki je Hitlerju dovolil aneksijo delov Češkoslovaške.

Zarota proti Mao Cetungu "Projekt 571" je ime akcije, v kateri bi ubili kitajskega voditelja Mao Cetunga. Zaroto proti kitajskemu komunističnemu voditelju je vodil Lin Linguo, sin Maove desne roke Lina Biaoa. Linguo se je bal, da bo njegov oče padel v Maovo nemilost, zato je skupaj z očetovimi privrženci marca 1971 načrtoval vojaški udar.

Po igri naključij je Mao malce spremenil svoj razpored in se nenadoma vrnil v Peking. Načrti zarotnikov so bili razkriti, zato so poskušali z letalom pobegniti v Sovjetsko zvezo. A jim tja ni uspelo priti, saj so – potem ko je skrivnostno zmanjkalo goriva ‒ vsi umrli ob strmoglavljanju letala v Mongoliji.

Mao je po odkritju zarote organiziral čistke v vojski, v okviru katerih je mučil in ubijal častnike.