Torek,
3. 3. 2020,
7.13

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Izrael volitve Benjamin Netanjahu

Torek, 3. 3. 2020, 7.13

4 leta, 1 mesec

Netanjahu razglasil zmago na parlamentarnih volitvah v Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Benjamin Netanjahu | Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes razglasil zmago na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah. | Foto Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes razglasil zmago na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes razglasil zmago na parlamentarnih volitvah, na katerih je glede na uradne izide po večini preštetih glasov njegova stranka Likud osvojila največ glasov. Kljub temu naj Netanjahu skupaj z zavezniki ne bi mogel računati na dovolj poslanskih sedežev za absolutno večino.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je volil in prve izide spremljal v Jeruzalemu, nato pa se odpravil v Tel Aviv, kjer so ga pričakali navdušeni podporniki. "Gre za najpomembnejšo zmago mojega življenja," je izjavil dolgoletni izraelski premier. Kot je dodal, gre za zmago proti vsem pričakovanjem, poroča STA.

Benjamin Netanjahu
Novice Na volitvah v Izraelu v prednosti Netanjahujev blok

Še vedno premalo za absolutno večino

Glede na izide po 90 odstotkih preštetih glasov je Likud osvojil 29,3 odstotka glasov, Modra in bela stranka njegovega glavnega tekmeca Benija Ganca pa 26,3 odstotka, je sporočila osrednja volilna komisija. V samem parlamentu to pomeni približno 36 sedežev za Likud in 32 sedežev za Modro in belo stranko.

Glede na izide po 90 odstotkih preštetih glasov je Netanjahujev Likud osvojil 29,3 odstotka glasov. | Foto: Reuters Glede na izide po 90 odstotkih preštetih glasov je Netanjahujev Likud osvojil 29,3 odstotka glasov. Foto: Reuters

Zavezništvo arabskih strank je s 15 osvojenimi sedeži doseglo najboljši rezultat do zdaj. Vodja zavezništva Ajman Odeh se je zahvalil Arabcem in številnim judovskim volivcem, ki so jih podprli: "To je začetek krepitve prave levice. Levičarje pozivam, naj ne izgubijo upanja, ampak mislijo na partnerstvo, pravo demokracijo, pravo enakopravnost med Judi in Arabci v državi ter socialno pravičnost za šibke." Volilna udeležba je bila 71-odstotna.

Uradni izidi potrjujejo rezultate vzporednih volitev, objavljene po zaprtju volišč v ponedeljek, ki so stranki Likud napovedovale 36 ali 37 poslanskih sedežev, medtem ko naj bi jih Modra in bela stranka osvojila od 32 do 34. Skupaj z zavezniki z desnega bloka, v katerem so tudi ultraortodoksne stranke, bi Netanjahu lahko skupno računal na 59 sedežev, kar pa je premalo za absolutno večino v 120-članskem parlamentu, še kažejo izidi vzporednih volitev.

Palestinci nad Netanjahujevo zmago razočarani

Izidi imajo v nasprotju z Netanjahujem za Ganca grenak priokus. Kot je dejal svojim podpornikom, z njimi deli občutek razočaranja in žalosti. "Pričakovali smo drugačen rezultat," je priznal privržencem, ki so upali na bolj tesen izid med obema taboroma. Tesnejši izid so napovedovale tudi ankete, zdaj pa se zdi, da je Netanjahu na poti do že petega mandata na položaju, in to čeprav mu bodo 17. marca začeli soditi zaradi obtožb o korupciji, piše STA.

Na palestinski strani so nad izidi razočarani. Kot je danes sporočil glavni palestinski pogajalec in tesen sodelavec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Saeb Erekat, so zmagali "naselbine, priključitev in apartheid". Menil je še, da bo rezultat vodil v nadaljevanje nasilja, ekstremizma in kaosa v regiji. 

V Izraelu so v ponedeljek potekale že tretje parlamentarne volitve v letu dni, potem ko so tako aprilske kot septembrske prinesle pat položaj med desnim blokom pod vodstvom Likuda in levim blokom pod vodstvom Modre in bele stranke, še navaja STA.

Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski premier Netanjahu, obtožen korupcije, zahteva imuniteto