Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2013,
21.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija politiki vprašalnik

Nedelja, 4. 8. 2013, 21.30

8 let

Nemški volivci kandidate zaslišujejo na internetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za 229 mest v nemškem parlamentu se poteguje okoli dva tisoč kandidatov, informacije o njih pa lahko volivci dobijo na internetu.

Nekoč so se kandidati na volitvah volivcem predstavljali na predvolilnih shodih in v volilnih pisarnah. Toda zaradi množice kandidatov si volivci le težko vzamejo toliko časa, da bi resnično spoznali vse. Od zdaj pa v Nemčiji za to obstaja preprostejši način.

Na internetnem portalu abgeordnetenwatch.de lahko državljani o kandidatih in tudi o poslancih najdejo prav vse podatke, ki jih zanimajo. "Ljudem omogočamo, da najdejo pravega kandidata, ki bo skrbel za potrebe ljudi in se angažiral na poti do cilja," je o nalogi portala za DW spregovoril Boris Hekele, eden izmed ustanoviteljev strani.

Na portalu lahko državljani najdejo profil vseh kandidatov, v njem pa so zapisani osnovni podatki o kandidatu. Uporabnik ima tudi možnost, da prek posebnega formularja kandidatu pošlje konkretno vprašanje v zvezi z njegovim političnim programom, opredelitvami, mnenji. "Do volitev sta še dva meseca in predvidevamo, da bodo v tem času kandidatom prek našega portala poslali od sedem do osem tisoč vprašanj," je ocenil Hekele.

Angela Merkel ne odgovarja Po njegovem mnenju je portal koristen tako za volivce kot tudi politike. Vsa vprašanja kandidatom in njihovi odgovori bodo namreč objavljeni na internetni strani. Tako lahko državljani tudi vidijo, kateri politiki radi komunicirajo z njimi. Dva sta do zdaj odgovorila na prav vsa vprašanja.

Kandidat zelenih in poslanec v parlamentu severne Westfalije Jürgen Trittin in Peter Münstermann, kandidat socialnih demokratov, sta do sedaj edina, ki sta izčrpno odgovorila na vsa vprašanja.

Najmočnejša ženska na svetu Angela Merkel pa do zdaj ni odgovorila niti na eno vprašanje. "To je značilno za gospo Merkel, v debati nikoli ne sodeluje od začetka, temveč vedno počaka, da vidi, kako se bo razvila, šele nato se oglasi," meni Hekele.

Vprašanj pa kandidatom ne postavljajo le državljani, temveč tudi ustanovitelji portala. Največkrat so to vprašanja, ki zadevajo korupcijo: ali so proti podkupovanju poslancev, ali so proti objavi zaslužkov poslancev, ali so za objave donacij strankam, ki so višje od 10.000 evrov, in podobna vprašanja.

"Nesprejemljivo je, da v Nemčiji še vedno nimamo zakona, ki bi prepovedoval podkupovanje poslancev," je omenil Hekel. Do zdaj se jih je od 2.000 kandidatov 635 obvezalo, da bodo v primeru izvolitve zahtevali sprejem takega zakona. "To je za njih javna obveza, da bodo to resnično storili," je prepričan Hekel.

Portal je nastal pred parlamentarnimi volitvami leta 2005 in ga že od vsega začetka financira društvo prijateljev portala. V Nemčiji je tako uspešen, da ga načrtujejo tudi v drugih državah. Med prvimi ga želijo vzpostaviti v Tuniziji.

Ne spreglejte