Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2016,
17.04

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Policija Berlin Tunizija

Četrtek, 29. 12. 2016, 17.04

7 let, 3 mesece

Ker niso zbrale dovolj dokazov, so nemške oblasti izpustile Tunizijca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Osumljenec za napad Tunizijec Anisa A. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemške oblasti so danes izpustile v sredo pridržanega 40-letnega Tunizijca, za katerega so sumili, da je sodeloval z domnevnim berlinskim napadalcem Anisom Amrijem. Kot je sporočilo tožilstvo, ne bodo vložili pripornega naloga. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, očitno niso zbrali dovolj dokazov proti njemu.

Nemška policija je v sredo začasno priprla 40-letnega državljana Tunizije, ker je imel Amri shranjeno njegovo telefonsko številko in ker so ga sumili, da je njegov sodelavec.

Državno tožilstvo je sicer danes potrdilo avtentičnost videoposnetka, v katerem Amri prisega zvestobo skrajni skupini Islamska država (IS) in njihovemu vodji IS Abu Bakru Al Bagdadiju.

Tehnologija preprečila še večjo tragedijo

Preiskava je tudi potrdila, da je bila v tovornjaku nameščena posebna varnostna naprava za zaustavitev vozila ob trčenju, zato se je tovornjak ustavil že po približno 70 metrih. Moderna naprava je tako preprečila še večjo tragedijo.

Domnevni napadalec, 24-letni Amri, je 19. decembra v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu. V napadu je umrlo 12 ljudi, okoli 50 jih je bilo poškodovanih. Amrija je ubila italijanska policija 23. decembra v Milanu med patruljo, ko je izvlekel orožje in začel streljati.

Preiskovalci so ugotovili, da je bil kaliber orožja, ki ga je Amri uporabil v streljanju z italijansko policijo, enak tistemu, ki so ga našli v kabini tovornjaka. V sodelovanju z italijanskimi oblastmi pa morajo še preveriti, ali je bil projektil izstreljen iz istega orožja, ki ga je Amri uporabil v Milanu.

Policija išče morebitne sodelavce

Preiskovalci še vedno preiskujejo primer, med drugim raziskujejo podrobnosti poti, ki jo je Amri ubral po napadu, iščejo pa tudi njegove morebitne sodelavce.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je danes v Rimu sporočil, da Amrija ni podpirala mreža iz Italije, saj za zdaj še niso našli dokazov za to.

Amri naj bi iz Nizozemske pripotoval v Francijo, kjer so ga ujele nadzorne kamere na postaji v Lyonu, od koder naj bi se prek Chamberyja odpravil v Italijo. Za kratek čas naj bi se ustavil v gorskem mestecu Bardonecchia v bližini Torina, nato pa z vlakom odpotoval v Milano. Pot je nadaljeval z avtobusom še v bližnji Sesto San Giovanni, kjer so ga v streljanju s policijo v petek tudi ubili.

Ne spreglejte