Sobota,
20. 7. 2024,
12.14

Osveženo pred

3 ure, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47
smrtna kazen Belorusija usmrtitev Rdeči križ Ukrajina Nemčija

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 12.14

3 ure, 49 minut

Belorusija

Nemca obsodili na smrt: boril se je proti Rusom v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,47
Rico Krieger | Sojenje Ricu Kriegerju je večinoma potekalo za zaprtimi vrati, podrobnosti o primeru pa za zdaj še niso znane. | Foto LinkedIn

Sojenje Ricu Kriegerju je večinoma potekalo za zaprtimi vrati, podrobnosti o primeru pa za zdaj še niso znane.

Foto: LinkedIn

Belorusija je nekdanjega reševalca pri nemškem Rdečem križu obsodila na smrt, med drugim zaradi "terorizma, ustanovitve oziroma sodelovanja v ekstremistični skupini in izvajanja najemniških dejavnosti", je v petek sporočila beloruska nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna).

Tridesetletni nemški državljan Rico Krieger je bil konec junija po navedbah organizacije Pomlad obsojen "nezakonitih dejanj, povezanih s strelnim orožjem, onemogočanja prometnih ali komunikacijskih poti, ustanovitve ali sodelovanja v ekstremistični skupini, obveščevalne dejavnosti, najemniške dejavnosti in terorizma".

Sojenje je večinoma potekalo za zaprtimi vrati, podrobnosti o primeru pa za zdaj še niso znane. Po navedbah beloruske organizacije bi bil primer lahko povezan s polkom Kalinouski, skupino večinoma beloruskih prostovoljcev, ki se bori proti ruskim silam v Ukrajini.

V Belorusiji velja za ekstremistično skupino

Polk, poimenovan po poljsko-beloruskem pisatelju Kastusu Kalinouskem, v Belorusiji velja za ekstremistično skupino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krieger je sicer v priporu že od novembra lani. Po podatkih organizacije Pomlad je bil med drugim zaposlen kot reševalec pri nemškem Rdečem križu, za kratek čas pa je bil tudi varnostnik na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu.

Belorusija edina v Evropi s smrtno kaznijo

Nemško zunanje ministrstvo je za AFP potrdilo, da je s primerom seznanjeno in zadevni osebi skupaj z veleposlaništvom v Minsku zagotavlja vso potrebno pomoč. Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pa je izrazila zaskrbljenost glede poročil o obsodbi Kriegerja.

Belorusija je sicer edina država v Evropi, ki še ni odpravila smrtne kazni. Izvajajo jo s streljanjem.

Donald Trump atentat
Novice Trump poklical Zelenskega: Končal bom vojno
Volodimir Zelenski Keir Starmer
Novice Zelenski hoče britansko zeleno luč za obstreljevanje Rusije
Branko Grims
Novice Evropski parlament za nadaljnjo podporo Ukrajini in z obsodbo Orbanovega obiska v Moskvi