Petek,
14. 9. 2018,
7.37

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Donald Trump ZDA Paul Manafort

Petek, 14. 9. 2018, 7.37

5 let, 7 mesecev

Nekdanji šef Trumpove predsedniške kampanje bo priznal krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Paul Manafort | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort se je odločil za priznanje krivde, preden bi mu začeli soditi v Washingtonu zaradi neprijavljenega delovanja za tujo vlado. Manaforta so v Virginiji na prvem sojenju spoznali za krivega finančnega kriminala.

Manaforta so v svojo mrežo ujeli preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki so pooblaščeni za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 in vseh zločinov, na katere naletijo med preiskavo.

Pri Manafortu so odkrili, da je od ukrajinskih oblasti v času predsednika Viktorja Janukoviča, ki je tesno povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, dobival milijone dolarjev plačil, ki jih je skrival pred ameriškimi davčnimi oblastmi.

Manafort prevaral tudi ameriške finančne ustanove

Odkrili so tudi, da je prevaral ameriške finančne ustanove, in zaradi teh zločinov ga je porota v Alexandrii avgusta spoznala za krivega. Grozi mu več let zaporne kazni.

Paul Manafort
Novice Vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort odstopil

Kmalu bi se moral začeti še sodni proces v Washingtonu zaradi podobnih zločinov in zaradi zastopanja ukrajinske države v ZDA brez zahtevane registracije. Sodnica Amy Berman Jackson je v četrtek dvakrat preložila uvodno zaslišanje pred začetkom procesa, kar potrjuje novice o pogajanjih za priznanje krivde.

Priznanje krivde ugodno za Trumpa

Za zdaj še nihče ne ve, ali bo Manafort ob priznanju krivde tudi privolil v sodelovanje s preiskovalci, kar bi pomenilo, da bi jim lahko ponudi informacije o nekom višje na lestvici. Lahko pa gre le za to, da si želi prihraniti sodne stroške za drugi proces, na katerem ima veliko manj možnosti za oprostilno sodbo kot v Alexandrii, ker je prestolnica pač polna demokratov, ki bodo sestavljali poroto.

V tem primeru bi Manafort lahko še naprej računal na pomilostitev predsednika ZDA Trumpa. Priznanje krivde brez sodelovanja s preiskovalci bi bilo ugodno tudi za tožilstvo, ki bi se lahko potem nemudoma z novimi močmi odpravilo naprej v pregon drugih bodočih obtožencev.

Donald Trump
Novice Trump bo sankcioniral države, ki se bodo vpletale v ameriške volitve

Med njimi je lahko tudi Trump, ki si je Muellerja sam nakopal na glavo z zaletavo odpustitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja. Ta je do maja lani vodil rusko preiskavo z veliko manjšimi pooblastili, kot jih ima Mueller.

Več o Manafortu naj bi bilo znano danes, priznanje krivde brez sodnega procesa pa bi bilo ugodno tudi za Trumpa in republikance, saj bi si pred kongresnimi volitvami 6. novembra prihranili vsakodnevna poročila o tem, kako globoke so bile povezave Trumpove kampanje z Rusijo. Če ne bo priznanja, pa se bo proces začel v ponedeljek z izbiro porote. Manafort je v zaporu od junija, ker je med pogojnim izpustom skušal vplivati na priče.