Tina Vovk

Sreda,
7. 5. 2014,
16.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vladimir Putin vojska volitve Ukrajina

Natisni članek

Sreda, 7. 5. 2014, 16.50

8 let, 3 mesece

Nato nima dokazov, da je Putin umaknil vojsko

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin je predsedniške volitve v Ukrajini, načrtovane za 25. maj, označil za "korak v pravo smer". Dodal je, da so se ruske enote umaknile z bližnje meje z Ukrajino.

Putin, ki je pred dvema letoma že tretjič prisegel kot predsednik Rusije, je presenetil z veliko milejšimi toni glede Ukrajine. Opozoril je sicer, da ukrajinske predsedniške volitve ne bodo odločile ničesar, če ne bodo zaščitene pravice vseh državljanov.

"Nenehno so nam govorili o zaskrbljenosti zaradi naših enot blizu ukrajinske meje. Umaknili smo jih. Danes jih ni več na ukrajinski meji, ampak na kraju, kjer ponavadi izvajajo vaje," je Putin povedal po srečanju s švicarskim predsednikom in predsedujočim Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Didierjem Burkhalterjem.

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je nato sporočil, da niso zaznali nobenih sprememb pri postavitvi ruskih sil ob ukrajinski meji. podobno tudi zveza Nato nima nobenih dokazov, da se je ruska vojska umaknila.

Jacenjuk: V Ukrajini ni napovedan noben referendum Burkhalter je napovedal, da namerava Ovse v Kijevu in na proruske separatiste na vzhodu in jugu države nasloviti poziv, naj se dogovorijo o časovnem načrtu za mir, ki bi med drugim zajemal takojšnjo prekinitev ognja. Ovse je pripravljen pomagati financirati "nacionalni načrt razorožitve", ki bi ga morali sprejeti v Ukrajini, je še dejal.

Putin je proruske aktiviste v Ukrajini pozval, naj odpovedo niz referendumov, načrtovanih za prihajajoči konec tedna. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je ocenil, da so pozivi Putina separatistom, naj preložijo referendume, neumnosti. "Za ruskega predsednika bi bilo veliko bolje, če bi bil obveščen, da za 11. maj v Ukrajini ni napovedan noben referendum," je dejal.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je kasneje izjavam predsednika dodal še poziv, da bi se lahko večmesečna kriza v Ukrajini končala, če bo Kijev ustavil vojaško ofenzivo proti proruskim separatistom na vzhodu v zameno za to, da oni preložijo sporne referendume o odcepitvi.

Putin v petek na Krim Priljubljenost Putina je v zadnjem času močno narasla, predvsem zaradi nedavne priključitve Krima Rusiji. Prav tja naj bi odpotoval že v petek na vojaško parado v Sevastopolu ob 69. obletnici konca druge svetovne vojne in 70. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola izpod nemškofašističnega jarma.

Vzhod Ukrajine želi po poti Krima Po poti Krima si želijo tudi na vzhodu Ukrajine, kjer so se po priključitvi Krima Rusiji v zadnjih tednih okrepile težnje proruskih separatistov po neodvisnosti tamkajšnjih regij. Te so izrazili tudi z zavzetjem stavb lokalnih oblasti v številnih mestih, ukrajinska vojska pa je v odgovor sprožila obsežno operacijo proti separatistom, s katero želi ponovno prevzeti nadzor. Referendum je napovedan za 11. maj.

IMF Kijevu poslal 3,19 milijarde dolarjev Dobra novica pa je medtem za Kijev prišla iz Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ukrajina je dobila prvo tranšo posojila IMF, s pomočjo katerega se bo v zameno za varčevalne ukrepe in reforme izognila plačilni nesposobnosti. Prejeli so 3,19 milijarde dolarjev od skupaj obljubljenih 17 milijard.

Za kaj bo Kijev namenil prvo tranšo posojila, ni povsem jasno. Nekateri mediji poročajo, da naj bi denar porabili za poplačilo preostalega dolga do ruskega plinskega giganta Gazprom, drugi pa, da naj bi približno dve milijardi dolarjev namenili za krpanje lukenj v proračunu, preostali znesek pa za denarne rezerve.