SiolNET. Novice Svet
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa potrdila, da je na Luni več vode, kot so menili doslej

0,89

termometer

Luna | Avtorji te študije tudi menijo, da je na Luni približno 40 tisoč kvadratnih kilometrov tovrstne površine, da bi se v njej lahko skrivala zamrznjena voda. | Foto: Reuters
Avtorji te študije tudi menijo, da je na Luni približno 40 tisoč kvadratnih kilometrov tovrstne površine, da bi se v njej lahko skrivala zamrznjena voda. Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je potrdila, da je na površju Lune več vode, kot so menili doslej. Molekule vode so odkrili tudi v mineralnih zrncih, še več pa je je verjetno v senčnih delih Lune. Znanstveniki se že nadejajo, da bo vode dovolj za postavitev stalne lunarne postaje za nadaljnjo pot proti Marsu.

Za Luno je doslej veljalo, da je popolnoma suho vesoljsko telo. Pred približno desetimi leti so znanstveniki odkrili, da bi v stalno osenčenih kraterjih na polih morda lahko obstajali žepi zamrznjene vode. Zdaj pa so v dveh študijah, objavljenih v Nature Astronomy, nakazali, da bi bila voda na Luni lahko precej bolj razširjena in tudi na lažje dostopnih osončenih predelih.

Prisotnost vode v mineralih Lune so potrdili s spektralno analizo. Če bi to vodo lahko prečistili oziroma pridobili, pa bi bil to zelo pomemben vir za astronavte na bodoči lunarni postaji in tudi za morebitne človeške poti naprej v vesolje. Morda bi jo lahko celo uporabili za raketno gorivo, piše STA.

Varta Petrol Digisvet Veste, kako so napajali pristanek na Luni? Z baterijami, ki jih uporabljate tudi doma!

Nova študija nedvoumno potrdila molekule vode

To je seveda zelo pomembno odkritje za Naso, ki namerava znova poslati človeka na Luno leta 2024 in nato tam do konca desetletja vzpostavit stalno bazo za nadaljnjo pot proti Marsu.

Sicer so znanstveniki že doslej domnevali, da je v mineralnih zrncih na osončenih delih Lune prisotna voda, vendar pa tega vse doslej niso mogli zagotovo potrditi. Spektralne analize namreč niso mogle nedvoumno potrditi, ali gre za molekule vode, ki je sestavljena iz dveh atomov vodika in enega kisika, ali pa zgolj za hidroksilni radikal, ki je sestavljen iz enega atoma vodika in enega kisika.

Nova študija pa je zdaj nedvoumno potrdila spektralni odtis molekul vode v osončenih predelih Lune, je pojasnila vodilna avtorica študije Casey Honniball z Inštituta za geofiziko in planetologijo na Havajih.

To jim je uspelo s pomočjo "letečega" stratosferskega infrardečega observatorija Sofia z uporabo bolj natančne valovne dolžine, kot jo je bilo mogoče uporabljati doslej.

Luna | Foto: Reuters Foto: Reuters

Luna Digisvet Indija na Luni našla izgubljeni modul, stika še niso vzpostavili

Gre za razpršene molekule vode

V kraterju Clavius, ki je eden največjih, vidnih z Zemlje, so našli koncentracijo vode, približno 100 do 400 delcev na milijon. "To je približno 350 mililitrov vode v kubičnem metru lunarne zemljine," je na novinarski konferenci Nase pojasnila Honniballova. Ne gre za "lužice vode", ampak razpršene molekule, je še poudarila.

Druga študija pa se je posvetila polarnim območjem Lune. V enemu od kraterjev na južnem polu, v katerega Sonce nikoli ne posije, so leta 2009 potrdili obstoj zamrznjene vode. Zdaj pa nova študija navaja dokaze za obstoj več milijard mikro kraterjev, v katerih bi lahko bila majhna količina ledu, piše STA.

Luna, Indija Digisvet Velika izguba: zgodovinski pristanek na Luni je (najverjetneje) spodletel

Voda bi bila lahko na 40 tisoč kvadratnih kilometrih površine

"Če bi stali na površju Lune, blizu enega od polov, bi videli celo galaksijo malih senc, ki se svetlikajo po površju," je opisal vodilni avtor študije Paul Hayne s Fakultete za astrofiziko Univerze Kolorado.

"Vsaka od teh senc - večina manjših od kovanca - je izjemno hladna. In večinoma dovolj hladna za to, da bi v njih bil led," je dejal in dodal, da to "nakazuje, da bi bila voda lahko na Luni precej bolj razširjena, kot se je sprva menilo".

Avtorji te študije tudi menijo, da je na Luni približno 40 tisoč kvadratnih kilometrov tovrstne površine, da bi se v njej lahko skrivala zamrznjena voda, še poroča STA.

Papež Frančišek Novice Tudi papež se je spomnil na prvi pristanek na Luni pristanek na luni Novice V ZDA se spominjajo izstrelitve posadke Apolla 11 proti Luni #video Izraelska sonda Novice Izraelski vesoljski sondi ni uspelo pristati na Luni Luna Novice Na Luninih polih odkrili led Lunin mrk, mrk Digisvet Opazovali smo lahko najdaljši popoln lunin mrk v tem tisočletju SpaceX Izrael sonda Novice SpaceX na Luno poslal prvo izraelsko vesoljsko sondo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin