SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protiameriških protestih izbruhnilo nasilje

0,08

termometer

Nasilni protesti v Bejrutu
Foto: Reuters

Libanonske varnostne sile so danes posredovale s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu v Bejrutu. Varnostne sile so blokirale vse ceste, ki vodijo do veleposlaništva v severnem delu libanonske prestolnice, da bi protestnikom preprečile dostop do diplomatskega predstavništva.

Varnostne sile so približno kilometer stran od veleposlaništva postavile bodečo žico. Proti protestnikom, ki so poskušali preplezati bodečo žico, so uporabili solzivec. Protestniki so odgovorili z obmetavanjem s kamenjem in zažiganjem smetnjakov.

Protestniki so demonstrirali proti odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Nekateri so sežigali Trumpove fotografije, drugi pa so vihteli palestinske zastave in vzklikali protiameriška gesla.

Po navedbah prič so se protesta udeležili predvsem Palestinci in pripadniki libanonski levičarski skupin. Več ljudi je imelo težave z dihanjem zaradi vdihavanja solzivca, je poročala libanonska televizija LBC.

V Libanonu živi okoli 400 tisoč palestinskih beguncev, ki bivajo v 12 taboriščih, posejanih po vsej državi. Libanon ne priznava sosednjega Izraela.

V Džakarti več tisoč protestnikov proti Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema

Pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti se je danes zbralo več tisoč protestnikov, ki so protestirali proti odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Več stoglava množica se je v protest proti sporni odločitvi pred ambasado sicer zbrala že v petek.

Pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti se je na pobudo tamkajšnje konservativne islamske stranke PKS v znak protesta proti Trumpovi odločitvi zbralo okoli 6000 protestnikov.

Množica je presegla število udeležencev petkovega protesta, ko se je pred ambasado zbralo okoli 700 ljudi.

Protestniki, večinoma odeti v bela oblačila, so pred veleposlaništvom mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali, da je bog velik.

"Zahtevamo pravico za Palestince, ki jim Jeruzalem pripada," je povedal predsednik PKS Sohibul Iman.

Tudi v Maroku množični protesti proti Trumpovi odločitvi

V Rabatu je danes več deset tisoč protestnikov protestiralo proti odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Množica, opremljena s palestinskimi zastavami, se je podala od trga Bab el Had po glavni mestni aveniji do maroškega parlamenta.

"Jeruzalem, prestolnica Palestine!" je pisalo na enem od transparentov, ki so jih nosili protestniki. Pisano množico so sestavljali družine z otroki, privrženci islamističnih gibanj, sindikalisti in aktivisti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin