Nedelja,
13. 12. 2015,
13.59

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Hrvaška

Natisni članek

Nedelja, 13. 12. 2015, 13.59

8 let, 3 mesece

Na hrvaških avtocestah kradli cestnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Zaradi organizirane kraje cestnin so zaslišali 200 delavcev.

Marsikdo je na poti na dopust na cestninski postaji hrvaških avtocest jezno dejal, da je to navaden rop. Zaradi višine cestnine, seveda. Toda zadnja odkritja so pokazala, da so leta dolgo na cestninskih postajah res kradli.

Sistem kraje cestnin Preiskavo so začeli znotraj podjetja za vzdrževanje in plačevanje hrvaških avtocest HAC ONC. Na videoposnetkih nekaterih cestninskih postaj so namreč opazili krajo plačane cestnine. Odkrili so, da je deloval celoten sistem kraje denarja plačanih cestnin.

Denar so jemali na več načinov, od katerih je bilo neposredno dajanje denarja v žep – kar posname videokamera – še najmanj razširjeno. Načini so bili veliko bolj premišljeni. Denimo izdajali so račune z nižjimi vsotami, kot so jih prejeli od voznikov, največkrat tako, da so izdali račun za nižjo kategorijo avtomobila. Ali pa so že zapečatene vrečice z denarjem ponovno odprli in vzeli del denarja.

Goljufije na račun tujcev Najlažje pa je bilo goljufanje na račun tujcev. Na hrvaških avtocestah se cestnina lahko plačuje tudi z evri, tako so denimo le malce spremenili tečaj evra in tako razliko spravili v svoj žep. Če je bila to le ena kuna po vozilu, se je v poletni sezoni v enem dnevu na najbolj obremenjenih cestninskih postajah nabralo več tisoč evrov velika razlika. Najbolj drzno pa je bilo zaračunavanje iste cene v evrih, kot je znašala v kunah: namesto šest kun so tujcu zaračunali šest evrov.

Na Bregani so tatove prijavili vozniki Nekaj prevar so prijavili vozniki, največkrat na cestninskih postajah Bregana in Rupa, kjer je cestnina šest oziroma pet kun, tujcem pa so jo zaračunavali šest oziroma pet evrov.

Podobno se je dogajalo na cestninski postaji Lučko, kjer je v poletnih mesecih veliko prometa, zanimivo pa je, da ta cestninska postaja sploh nima videonadzora.

60 delavcev bodo odpustili Zaradi obsežnosti kraj je bilo novi upravi HAC ONC po anonimnih pismih, ki so jih prejeli, in pregledu videoposnetkov jasno, da ne gre za posamezne kraje, temveč za organizirano mrežo. Izkazalo se je, da blagajniki na cestninskih postajah niso delovali sami, temveč v sodelovanju z vodji izmen, pri krajah pa so sodelovali celo uslužbenci, zaposleni v upravi. Zaslišali so okoli 200 delavcev, 60 med njimi grozi odpoved.

Predstavnik Neodvisnega cestarskega sindikata Mijat Stanić sicer trdi, da ni šlo za organizirano mrežo kraj, temveč le za nekaj posameznih primerom, obsežno zasliševanje delavcev pa naj bi bilo izvajanje pritiska, ker se delavci ne strinjajo z nakupom novih vozil zimske službe brez javnega razpisa.

Ni znano, za koliko je bilo zaradi kraj cestnin oškodovano podjetje hrvaških avtocest HAC. Na Hrvaškem sicer z avtocestami na različnih odsekih upravljajo štiri podjetja HAC, ARZ, BINA in AZM.