Ponedeljek,
19. 8. 2024,
9.27

Osveženo pred

6 ur, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Nemčija Zeleni prehod Zeleni prehod referendum JEK2 jedrska elektrarna

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 9.27

6 ur, 54 minut

Na Bavarskem porušili hladilna stolpa jedrske elektrarne Grafenrheinfeld #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Na Bavarskem so v petek porušili hladilna stolpa nedelujoče jedrske elektrarne. Najstarejša nuklearka je bila nekoč simbol energetske politike Nemčije, dokler se vlada ni odločila za opuščanje jedrske energije in prehod na obnovljive vire energije.

Jedrska elektrarna Grafenrheinfeld, ki se nahaja južno od Schweinfurta na Bavarskem, je elektriko proizvajala od leta 1981. V času obratovanja je zagotavljala 11 odstotkov potreb po električni energiji zvezne dežele Bavarske. Leta 2015 so jo nemške oblasti zaradi politike postopnega opuščanja jedrske energije izklopili iz omrežja, po devetih letih pa porušile oba njena hladilna stolpa. Elektrarna je obratovala 33 let, čeprav bi lahko po mnenju strokovnjakov brez težav delovala še nadaljnjih 30 ali celo več let.

Rušenje 143 metrov visokih stolpov je bilo prvotno načrtovano ob 17.30 po lokalnem času, vendar je bilo prestavljeno na 20. uro. Aktivist, ki nasprotuje ugašanju jedrskih elektrarn, je namreč v znak protesta proti rušenju splezal na enega od stebrov, posredovati je morala posebna enota policije.

Pri rušenju, ki je trajalo približno 30 sekund, je nastalo okoli 55 tisoč ton armirano betonskih ruševin. 

Rušenje hladilnih stolpov jedrske elektrarne Grafenrheinfeld | Foto: Reuters Foto: Reuters Nemške desne stranke sicer ponovno oživljajo idejo o zagonu jedrskih elektrarn, saj trdijo, da brez njih ni zanesljive in poceni oskrbe z električno energijo. Liberalna stranka FDP, skrajno desna stranka AfD in konservativna CDU, ki bi lahko po parlamentarnih volitvah prihodnje leto prevzele vodenje vlade, trdijo, da je bilo ukinjanje jedrskih elektrarn napaka.

A podatki v Nemčiji kažejo nekoliko drugačno sliko. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov je leta 2023 prvič presegla 50 odstotkov celotne proizvodnje, medtem ko se je delež premoga s 34 odstotkov zmanjšal na 26 odstotkov. Po zadnjih podatkih iz obnovljivih virov zagotavljajo že 60 odstotkov električne proizvodnje.

Na drugi strani so morali v Nemčiji zaradi zaustavitve uvoza zemeljskega plina iz Rusije, zaprtja jedrskih elektrarn in opuščanja termoelektrarn leta 2023 uvoziti za 11,7 teravatne ure (TWh) električne energije, medtem ko so jo še leta 2019 izvozili 35 TWh.

Rušenje hladilnih stolpov jedrske elektrarne Grafenrheinfeld | Foto: Reuters Foto: Reuters