Sreda,
23. 1. 2013,
8.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Velika Britanija referendum

Sreda, 23. 1. 2013, 8.59

8 let, 5 mesecev

MZZ: Mesto Velike Britanije je v EU (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Govor britanskega premierja Davida Camerona odmeva po Evropi, med drugimi se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Takoj po govoru so začeli deževati odzivi iz Evropskega parlamenta, ki so bili v primerjavi z odzivom Evropske komisije precej bolj kritični. Predsednik Martin Schulz je tako dejal, da "drugorazredno članstvo v EU ni v interesu Velike Britanije", in ocenil, da britanski premier z napovedjo referenduma "igra nevarno igro", ki lahko s pristopom "a la carte" privede tudi do razpada EU.

"Ne more ukrotiti sil, ki si želijo iz EU iz ideoloških razlogov" "Verjamem mu, ko pravi, da želi, da Velika Britanija ostane članica EU. A premier Cameron je vse bolj podoben čarovniškemu vajencu, ki ne more ukrotiti sil, ki jih je priklical - sil, ki želijo iz EU iz ideoloških razlogov, na škodo britanskega naroda," je še menil predsednik parlamenta.

Swoboda: Moti se, če misli, da lahko izsili neskončne izjeme za Veliko Britanijo Prvak evropskih socialistov in demokratov Hannes Swoboda pa je Cameronov govor opisal kot "tragikomičnega", "veliko hrupa za nič" in "absurdno predvolilno kampanjo". Govor je bil po njegovih besedah "daleč pod pričakovanji, desnimi ali levimi, britanskimi ali celinskimi". "Britanski premier se moti, če misli, da lahko od evropskih institucij in voditeljev izsili neskončne izjeme za Veliko Britanijo," je še menil Swoboda in obžaloval, da je postal Cameron "talec lastne stranke".

Verhofstadt: Njegov govor je bil poln nedoslednosti Tudi vodja evropskih liberalcev, bivši belgijski premier Guy Verhofstadt, je opozoril, da se Cameron z zahtevami po novi opredelitvi odnosov med Otokom in EU ter z napovedjo referenduma "igra z ognjem". "Njegov govor je bil poln nedoslednosti, kaže pa tudi na določeno stopnjo nepoznavanja delovanja EU," je bil kritičen. "Pravi Cameronov problem so razhajanja v njegovi stranki. Zdi se, da za stabilnost svoje stranke postavlja na kocko interese svoje države. Britanija že leta trpi za kroničnim pomanjkanjem politikov, ki bi iz Evrope naredili pozitivno zgodbo in se zoperstavili neresnicam v pretežno populističnih medijih," je še menil Verhofstadt.

Evropska komisija manj kritična Cameronov govor je "pomemben prispevek k demokratični razpravi o EU v Veliki Britaniji", je dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen. Britanska vlada in narod morata sama opredeliti najboljši pristop do vloge države v EU, je še poudarila in spomnila, da "EU temelji na demokratični volji svojih članic".

Ob tem je izpostavila, da Velika Britanija pomembno prispeva k evropski integraciji in oblikovanju evropske politike, na primer na področju podnebnih sprememb, notranjega trga, širitve, odprtosti Evrope svetu in razvoju trgovinskih priložnosti.

V Bruslju po težko pričakovanem govoru, v katerem je britanski premier v primeru zmage na volitvah leta 2015 obljubil referendum o članstvu Velike Britanije v EU, pričakujejo, da bo razprava osredotočena na vsebino in da bo britanska javnost dobro obveščena o pozitivnem vplivu EU na britansko soočanje z globalnimi izzivi.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je v odzivu na govor britanskega premiera Davida Camerona o vlogi Otoka v EU to državo pozval, naj ostane članica. Hkrati pa jo je opozoril, da politika "a la carte" ne bo delovala. "Nemčija si želi, da Velika Britanija ostane aktiven in konstruktiven član EU," je v odzivu dejal vodja nemške diplomacije, pri čemer je poudaril, da Evropa ni "vsota nacionalnih interesov", temveč "skupnost usod".

Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je ocenil, da ni mogoče imeti "Evrope a la carte". "Ko gre za izzive globalizacije, smo kot Evropejci vsi v istem čolnu," je dodal. Francoski predsednik Francois Hollande pa je nato izrazil željo po obstanku Velike Britanije v EU, a opomnil, da "biti članica unije prinaša tudi obveznosti", je sporočil njegovi tiskovni predstavnik Najat Vallaud-Belkacem.

Bildt: Ne gre drugače, kot da sodelujemo Švedski zunanji minister Carl Bildt je medtem Veliko Britanijo posvaril, da bi ob odhodu iz EU izgubila vpliv. "Kmalu Evropejci ne bomo predstavljali več kot sedem odstotkov svetovnega prebivalstva. Ne moremo promovirati naših vrednost in ščititi naših interesov drugače, kot da sodelujemo," je zapisal v sporočilu na Twitterju.

Švedska sicer Veliko Britanijo dojema kot partnerja v EU, saj sta obe državi odločeni, da ne bosta sprejeli evra in bosta znižali bruseljski proračun.

Referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne Britanski premier je v Londonu v težko pričakovanem govoru v primeru zmage na volitvah leta 2015 obljubil referendum o članstvu države v uniji. To bo referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne, je dejal. Najprej mora sicer na volitvah zmagati.

Kot rečeno je britanski premier Cameron spregovoril o odnosih med Veliko Britanijo in EU. V težko pričakovanem govoru je predlagal novo ureditev. Britanski premier David Cameron je EU pozval k reformi, v nasprotnem primeru pa naj bi po njegovih besedah obstajalo tveganje, da se Velika Britanija "pomakne proti izhodu".

"Ne želim le boljše pogodbe za Britanijo, ampak želim boljšo pogodbo tudi za Evropo," je v uvodnem nagovoru dejal premier.

Kot prvo prioriteto za EU je Cameron izpostavil konkurenčnost. Kot je dejal, bi rad videl "vitkejšo in manj birokratsko unijo". Druga prioriteta je po njegovem mnenju fleksibilnost. Poudaril je tudi, da je temelj enotni trg in ne enotna valuta.

"Ne moremo uskladiti vsega" Britanski premier je kot naslednjo težavo omenil razlike med posameznimi članicami. "Države se razlikujejo. Sprejemajo različne odločitve. Ne moremo uskladiti vsega," je med drugim dejal Cameron.

Zadnja prioriteta pa je po njegovo pravičnost. "Vitalni interes je, da zaščitimo integriteto in pravičnost na enotnem trgu za vse članice," je dejal.

Svarila Cameronu naj se ne igra s članstvom Več evropskih voditeljev pa tudi ZDA ter številni britanski politiki in poslovneži so sicer Camerona opozorili, naj se ne igra z britanskim članstvom v EU.

Britanski premier, ki se sooča s številnimi evroskeptiki v vrstah svojih konservativcev in nezadovoljstvom Britancev z EU, je že večkrat povedal, da želi na novo izpogajati določila glede članstva v uniji, s čimer bi nekatere pristojnosti iz Bruslja vrnil v London.

Je pa Cameron tudi večkrat izrazil željo, da Velika Britanija ostane v EU, predvsem zaradi prednosti skupnega evropskega trga.