Sreda,
23. 11. 2011,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dmitrij Medvedjev

Sreda, 23. 11. 2011, 15.51

8 let

Medvedjev grozi z nameščanjem raket na evropske meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik je zagrozil, da bo Rusija namestila svoje rakete na meje z EU, če bo Washington nadaljeval z nameščanjem protiraketnega ščita na območju Evrope, ne da bi upošteval pomisleke Moskve.

Rusija naj bi tako v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in Litvo namestila rakete iskander, ki imajo domet okoli 500 kilometrov, je nakazal Dmitrij Medvedjev. "Ruska federacija bo na zahodu in jugu države namestila moderne oborožitvene sisteme, ki bi jih lahko uporabili za uničenje evropske komponente ameriške protiraketne obrambe," je dejal v televizijskem nagovoru.

Moskva meni, da je ščit primarno usmerjen proti njihovim raketam Sporazum o nameščanju komponent protiraketnega ščita sta za zdaj z ZDA podpisali Romunija in Poljska. V Washingtonu sicer zatrjujejo, da je ščit namenjen obrambi pred morebitnimi izstrelki iz "malopridnih" držav, kot je na primer Iran, a v Moskvi menijo, da je primarno usmerjen prav proti njihovim raketam, s čimer bi se porušilo ravnotežje moči.

Tudi v odzivu na izjave Medvedjeva je tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor poudaril, da ZDA ne bodo spreminjale svojih načrtov glede namestitve Natovega protiraketnega ščita na vzhodu Evrope. Kot je ponovil, so predstavnikom Moskve po različnih kanalih večkrat pojasnili, da ščit ni in ne more predstavljati grožnje Rusiji. ZDA so, kot je dejal, še naprej zavezane sodelovanju z Rusijo, a svojih načrtov v Evropi ne bodo spreminjale.

"Gre za neustrezen odziv" Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je medtem izjavil, da je ob grožnji iz Moskve "zelo razočaran" ter da gre za "neustrezen odziv". "Tovrstne namestitve bi bile ostanek preteklosti in niso skladne s strateškimi odnosi, za katere sta se dogovorila Nato in Rusija, kot tudi ne z duhom dialoga ... ki ga trenutno vodita," je dejal. Prav sodelovanje pri protiraketni obrambi je po njegovem dokaz, da lahko strani varnost gradita skupaj in ne ena proti drugi.

Čeprav sta Rusija in Nato pred letom dni v Lizboni sklenila, da bosta sodelovala pri gradnji protiraketnega ščita, kakega bistvenega napredka pri določanju vsebine tega sodelovanja še ni bilo. Iz Moskve pa prihajajo tudi vse bolj nestrpna sporočila, da se bodo temu dogovoru odpovedali, če se kmalu ne bodo premaknili naprej.

Medvedjev zagrozil celo z izstopom iz sporazuma Start Medvedjev je celo zagrozil, da bi Rusija, če bo Zahod nadaljeval s samostojno gradnjo ščita, lahko izstopila tudi iz sporazuma Start o omejevanju strateškega orožja, ki sta ga Medvedjev in ameriški predsednik Barack Obama podpisala aprila lani.

Medvedjev je s tovrstnimi ostrimi izjavami svaril že prej, namenjene pa so bile predvsem domači javnosti. Tudi tokrat naj bi bile njegove besede namenjene predvsem predvolilnemu boju pred parlamentarnimi volitvami v državi 4. decembra.