Petek,
6. 9. 2024,
19.56

Osveženo pred

5 ur, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Izraelu Zahodni breg Palestina Izrael

Petek, 6. 9. 2024, 19.56

5 ur, 13 minut

Med protestom na Zahodnem bregu ubita ameriška aktivistka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Zahodni breg, Palestina, Izrael | Izraelske naselbine na Zahodnem bregu, kjer živi približno 490 tisoč ljudi, so po mednarodnem pravu nezakonite in so po oceni Združenih narodov ena od glavnih ovir za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelci. Na fotografiji uničena cesta po izraelski vojaški operaciji na Zahodnem bregu, ki je trajala več dni. | Foto Guliverimage

Izraelske naselbine na Zahodnem bregu, kjer živi približno 490 tisoč ljudi, so po mednarodnem pravu nezakonite in so po oceni Združenih narodov ena od glavnih ovir za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelci. Na fotografiji uničena cesta po izraelski vojaški operaciji na Zahodnem bregu, ki je trajala več dni.

Foto: Guliverimage

V mestu Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu je bila danes ubita 26-letna Američanka turškega rodu, ki se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Po poročanju lokalnih medijev so jo ustrelile izraelske sile, ki navajajo, da so streljale na nasilno osebo, ki je vanje metala kamenje in jih ogrožala, poroča britanski BBC.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je izrazil obžalovanje zaradi njene smrti, o morebitnih posledicah pa da bodo razmišljali, ko bodo ugotovili, kaj natančno se je zgodilo. Tudi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da Washington še zbira informacije o okoliščinah smrti.

Ustrelili so jo v glavo

Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. Tudi župan mesta Beita in palestinska tiskovna agencija Wafa sta navajala, da so aktivistko ubili izraelski vojaki.

Po navedbah direktorja bolnišnice v Nablusu, kamor so jo po streljanju pripeljali, so jo ustrelili v glavo.

Četrtkovi prizori s pogreba Palestincev, ki so jih med nedavnim vojaškim posredovanjem na Zahodnem bregu ubili izraelski vojaki.  | Foto: Guliverimage Četrtkovi prizori s pogreba Palestincev, ki so jih med nedavnim vojaškim posredovanjem na Zahodnem bregu ubili izraelski vojaki. Foto: Guliverimage

Eygi je bila članica Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM), propalestinske organizacije. Po besedah soustanoviteljice gibanja se je udeležila rednih tedenskih demonstracij proti izraelskim naselbinam.

Streljali so po molitvi

Župan Beite je za francosko tiskovnp agencijo AFP povedal, da se je streljanje zgodilo po redni petkovi molitvi v znak protesta proti izraelski naselbini na tem območju. Po njegovih informacijah je izraelski vojak izstrelil strela proti protestnikom, ki so ostali na prizorišču protestov.

Izraelska vojska je v izjavi sporočila, da so ustrelili pobudnika nasilnih dejavnosti, ki je v vanje metal kamenje in jih ogrožal. Navedbe, da so ubili tujega državljana, preverjajo, so dodali.

Izraelske naselbine na Zahodnem bregu, kjer živi približno 490 tisoč ljudi, so po mednarodnem pravu nezakonite in so po oceni Združenih narodov ena od glavnih ovir za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelci.