Petek,
22. 3. 2013,
7.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Italija Indija spor

Natisni članek

Petek, 22. 3. 2013, 7.51

8 let, 3 mesece

Marinca, obtožena umora ribičev, se vračata v Indijo na sojenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Italijanska marinca, ki sta obtožena umora dveh ribičev, sta na poti na sojenje v Indijo, diplomatske strasti pa se počasi umirjajo.

Indijci so marincema, ki sta februarja 2012 ustrelila dva ribiča, ki naj bi ju zamenjala za pirata, dovolili, da odpotujeta v Italijo, da bi se udeležila parlamentarnih volitev, potem pa so se odnosi med Indijo in Italijo močno zaostrili, saj so iz Rima sporočili, da se marinca ne bosta vrnila na sojenje. Pojasnili so, da se je zločin zgodil v mednarodnih vodah, zato menijo, da bi jima morali soditi v Italiji.

Odločitev je Indijce močno razburila, zato so italijanskemu veleposlaniku Danieleju Manciniju, ki je jamčil za vrnitev obeh marincev, odvzeli diplomatsko imuniteto in mu niso dovolili, da zapusti državo.

Marinca sta se sama odločila, da se vrneta Kot so zatrdili na italijanski vladi, so dobili zagotovilo, da bodo marinca v Indiji ustrezno obravnavali. "Sta na poti v New Delhi," je povedal predstavnik indijskega zunanjega ministrstva Sjed Akbarudin.

Novica o njuni vrnitvi je umirila strasti med državama. Dan pred iztekom roka, ko bi se marinca morala vrniti v Indijo, sta se po pogovoru z italijanskim premierjem Mariem Montijem sama odločila, da se vrneta na sojenje.