Sreda,
18. 7. 2018,
16.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Natisni članek

Madžarska Združeni narodi begunec prebežnik

Sreda, 18. 7. 2018, 16.54

5 let, 9 mesecev

Madžarska izstopila iz mednarodnega dogovora o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Madžarska je sporočila, da se umika iz dogovora Združenih narodov (ZN) o migracijah, češ da omenjeni dogovor spodbuja gibanje ljudi, kar je nevarno za svet. Dogovor, ki ga je minuli teden po 18 mesecih pogajanj podprla večina držav članic ZN, se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij, ni pa pravno zavezujoč.

Pri omenjenem dogovoru na primer ne sodelujejo ZDA. Uradni Washington je iz pogajanj izstopil decembra lani, češ da določbe v dokumentu niso skladne z ameriško politiko do priseljevanja in beguncev.

Madžarski zunanji minister: Dogovor je nevaren za svet in Madžarsko

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po današnji seji madžarske vlade povedal, da je dogovor nevaren za svet in Madžarsko, saj da bo spodbudil milijone ljudi, da se podajo na pot.

"Madžarska mora izstopiti iz postopka potrjevanja in daje s tem jasno vedeti, da na noben način ne meni, da so ukrepi ali smernice iz svežnja pot naprej," je dejal madžarski zunanji minister.

Prebežniki na Madžarskem
Novice "Orban prečka rdeče črte drugo za drugo. Skrajni čas je za ukrepanje."

Prvi mož ZN mednarodni dogovor označil za velik dosežek

Prej omenjeni dogovor ZN je prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij in določa 23 ciljev za bolj varen in urejen pretok ljudi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnem fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje z mednarodnim sodelovanjem. Obenem dogovor tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.

Nalepke Madžarska migranti
Novice Na Madžarskem na stavbe nevladnikov lepijo nalepke, tudi na stavbo z Davidovo zvezdo

Predsednik Generalne skupščine ZN Miroslav Lajčak je poudaril, da dogovor ne vzpodbuja migracij niti jih ne zaustavlja. Dokument ni pravno zavezujoč, ne narekuje oziroma ne vsiljuje ničesar, saj v celoti spoštuje suverenost držav.

"Lahko nas pa usmerja in pomaga izvleči koristi migracij in zmanjšati tveganja. Lahko nam ponudi novo platformo za sodelovanje in je lahko vir za iskanje ravnotežja med pravicami ljudi in suverenostjo držav," je dejal Lajčak.

Madžarska ne verjame, da je dogovor pravno nezavezujoč

Szijjarto je danes v Budimpešti dejal, da na Madžarskem ne verjamejo, da je dogovor pravno nezavezujoč, kot piše v končni različici dokumenta.

Budimpešta je med pogajanji izrazila zaskrbljenost, da bi lahko dogovor vodil v strožje ukrepe, ki bi vlade prisilili, da odprejo meje za prebežnike. Dogovor bo formalno potrjen na meddržavni konferenci v Marakešu, ki bo 10. in 11. decembra.