Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
6.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Natisni članek

Katalonija neodvisnost Carles Puigdemont Mariano Rajoy

Sreda, 11. 10. 2017, 6.58

6 let, 6 mesecev

Madrid sprašuje Barcelono: Ste razglasili neodvisnost ali ne? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Španski premier Mariano Rajoy je dal predsedniku katalonske regionalne vlade Carlesu Puigdemontu pet dni časa, da pojasni, ali je v torek formalno razglasil neodvisnost Katalonije, so povedali španski vladni viri. Če bo to potrdil, bo imel do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine.

Rajoy je po izredni seji vlade pojasnil, da španska vlada potrebuje odgovor na to vprašanje, preden lahko naredi naslednji korak. Hkrati je Puigdemonta obtožil, da je namenoma povzročil zmedo, da pa si sam želi jasnosti. Dodal je, da je odziv Španije odvisen od odgovora Barcelone, ki bi lahko vključeval tudi t. i. nuklearno možnost: odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave ter neposredno vladavino Madrida.

Puigdemont je v torek podpisal izjavo o neodvisnosti, a naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom.

Špansko vlado je Puigdemont obsodil, ker je poskušala na vse načine preprečiti glasovanje, a jo tudi pozval, naj "posluša, morda ne nas, ampak koga drugega".

Španski premier Rajoy vztraja, da mediacija ni potrebna

Rajoy je danes zavrnil kakršno koli mediacijo glede Katalonije. Kot je poudaril pred poslanci, mediacija med demokratičnim zakonom in neposlušnostjo, nezakonitostjo ni mogoča.

Poudaril je tudi, da ni ustave, ki bi priznavala pravico do samoodločbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dodal je, da bi lahko spremenili ustavo, a samo prek zakonodaje in uveljavljenih pravil.

Opozorila Berlina pred "neodgovorno" razglasitvijo neodvisnosti

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je dejal, da bi bila enostranska razglasitev neodvidnosti neodgovorna. "Moč Evrope je v njeni enotnosti in miru, ki ga je prinesla EU," je zapisal v izjavi in dodal, da "je rešitev lahko uspešna, če se doseže s pogovori, osnovani na vladavini prava v okviru španske ustave".

V prvem odzivu je tiskovni predstavnik španske vlade poudaril, da je implicitna razglasitev neodvisnosti Katalonije nesprejemljiva. Ponovil je stališče Madrida o nezakonitosti referenduma. Namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria pa je Puigdemonta opisala kot nekoga, ki "ne ve, kje je in kam gre", ter zavrnila njegov predlog o pogovorih ob posredovanju mednarodnih posrednikov.

"Najvišja stopnja negotovosti"

"Potem ko smo prišli tako daleč in ko je Katalonijo pripeljal do najvišje stopnje napetosti v njeni zgodovini, je predsednik Puigdemont svojo avtonomno regijo izpostavil najvišji stopnji negotovosti," je dodala.

Madrid je v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti omenjal možnost uvedbe 155. člena ustave, ki predvideva razveljavitev avtonomije te pokrajine in vzpostavitve neposredne oblasti Madrida. Rajoy je do zdaj pozive separatistične vlade k dialogu zavračal.

 

Ne spreglejte