Petek,
16. 8. 2024,
20.27

Osveženo pred

4 ure, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
pomilostitev zaporniki Belorusija Aleksander Lukašenko

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2024, 20.27

4 ure, 31 minut

Lukašenko pomilostil 30 zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Aleksander Lukašenko | Moskvi naklonjeni Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki so se zaradi domnevnega prirejanja rezultatov znašla pod plazom kritik in obsodb, zatrl množične protivladne proteste za demokracijo. | Foto Reuters

Moskvi naklonjeni Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki so se zaradi domnevnega prirejanja rezultatov znašla pod plazom kritik in obsodb, zatrl množične protivladne proteste za demokracijo.

Foto: Reuters

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes pomilostil 30 zapornikov, obsojenih zaradi sodelovanja na protestih, je razvidno s spletne strani beloruskega predsednika. Vsi pomiloščeni naj bi se za svoja dejanja pokesali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so zapisali v izjavi, je Lukašenko "podpisal odlok o pomilostitvi 30 oseb, obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s protesti". Njihovih imen niso navedli, znano je le, da je med njimi 14 žensk in 16 moških.

"Nekateri med njimi so hudo bolni. Med njimi so tudi ljudje v upokojitveni starosti," piše v izjavi, ki razkriva tudi, da so vsi pomiloščeni "priznali krivdo, se iskreno pokesali za svoja dejanja in se zavezali življenju, v katerem bodo spoštovali zakone".

V Belorusiji je okoli 1.400 političnih zapornikov 

Moskvi naklonjeni Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki so se zaradi domnevnega prirejanja rezultatov znašla pod plazom kritik in obsodb, zatrl množične protivladne proteste za demokracijo. Po oceni nevladne organizacije za človekove pravice Pomlad (Vjasna) je v državi okoli 1.400 političnih zapornikov.

Julija je pomilostil 30-letnega Nemca Rica Kriegerja, ki je bil pred tem zaradi domnevnega vohunjenja obsojen na smrt. 1. avgusta je bil eden od zapornikov, ki so bili izmenjani v okviru ene največjih izmenjav med Rusijo in Zahodom po koncu hladne vojne. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

Policija
Novice Slovenka policija prijela pobeglega nizozemskega zapornika