Sreda,
31. 10. 2018,
19.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Natisni članek

Theresa May Velika Britanija Evropska unija brexit

Sreda, 31. 10. 2018, 19.12

5 let, 11 mesecev

London: Dogovor o brexitu je mogoč v treh tednih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
brexit | Velika Britanija in Evropska unija bi dogovor o brexitu lahko dosegli do 21. novembra, meni britanski minister za brexit Dominic Raab. | Foto Getty Images

Velika Britanija in Evropska unija bi dogovor o brexitu lahko dosegli do 21. novembra, meni britanski minister za brexit Dominic Raab.

Foto: Getty Images

Britanski minister za brexit Dominic Raab je v pismu, ki ga je poslal odboru britanskega parlamenta za brexit, presodil, da bi bilo mogoče dogovor o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije doseči do 21. novembra.

"Z veseljem bom poročal odboru, ko bo dogovor sklenjen, in menim, da bo 21. november morda ustrezen," je v pismu zapisal britanski minister za brexit Dominic Raab. Konec pogajanj je na vidiku, čeprav obstajajo ovire, je menil Raab.

Raab in Oliver Robbins, svetovalec britanske premierke Therese May za brexit, naj bi 21. novembra na povabilo odbora nagovorila poslance. Tiskovni predstavnik Mayeve danes o konkretnih datumih ni želel govoriti, ponovil je le, da želijo na Otoku dogovor skleniti čim prej, če bo to mogoče.

brexit
Novice Brexit plaši tudi slovenske podjetnike

Najtrši oreh je vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko

Voditelji članic EU na oktobrskem vrhu v Bruslju niso dosegli napredka pri brexitu, manj kot pol leta pred datumom izstopa Velike Britanije iz Unije pa je na mizi tudi ideja o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu.

Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. EU vztraja, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler se ne dogovorijo o boljši možnosti.