Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi

Torek, 2. 8. 2011, 17.45

8 let

Libijski uporniki prodrli v Zlitan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Libijski uporniki so sporočili, da so prodrli v središče mesta Zlitan na zahodu države in se silovito spopadli s silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Manj uspešni so bili uporniki na vzhodu države, pri Bregi, kjer so morali priznati premoč Gadafiju zvestih sil.

Uporniki so prevzeli nadzor nad mestom

Uporniki so napredovali v središče Zlitana in prevzeli nadzor nad mestom, kjer sedaj potekajo siloviti spopadi s silami, zvestimi Gadafiju, je dejal Ahmed Omar Bani, tiskovni predstavnik libijskih upornikov v Bengaziju, ki velja za trdnjavo upornikov.

Spopadi za Zlitan, ki leži le 120 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripoli, so se razplamteli kmalu po sončnem vzhodu. Uporniki so v minulih tednih le počasi napredovali proti Zlitanu iz 70 kilometrov oddaljene Misrate.

Upornikom je pomagala zveza Nato

Upornikom so podporo nudila tudi letala zveze Nato, ki so v ponedeljek zadela poveljniški in kontrolni center Gadafijevih sil in nek vojaški objekt v Zlitanu.

Zlitan je bil dolgo časa v rokah Gadafijevih sil, veljal pa naj bi za izhodišče silovitih raketnih napadov na Misrato, ki je bila v minulih mesecih tarča silovitega obstreljevanja Gadafijevih sil.

Manj uspeha so imeli uporniki na vzhodu Manj uspešni so bili uporniki na vzhodu, kjer so se z Gadafijevimi silami več ur spopadali na obrobjih strateško pomembnega mesta Brega, nato pa so se morali umakniti, je še potrdil Bani.

Tudi na zahodu Libije so se morali uporniki že v ponedeljek umakniti Gadafijevim silam iz vasi Džoš ob vznožju strateško pomembnega hribovja Nafusa, na območju katerega so uporniki v začetku meseca sprožili silovito ofenzivo.

"Spopadi so zašli v slepo ulico" V Moskvi so v odzivu na dogajanje v Libiji medtem ocenili, da so spopadi v tej severnoafriški državi zašli "v slepo ulico" in bi jih bilo treba rešiti skozi dialog.

"Situacija je zašla v slepo ulico, kar potrjuje, da vojaške rešitve ni," je dejal posebni odposlanec ruskega zunanjega ministrstva za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sergej Veršinin, ki se je zavzel za politično in diplomatsko rešitev konflikta.

Ne spreglejte