Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2013,
10.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kurdi

Četrtek, 10. 1. 2013, 10.04

7 let, 12 mesecev

"Kurdinje so bile brez dvoma usmrčene"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V poslopju kurdskega inštituta v Parizu so našli trupla treh kurdskih žensk, ki so bile ustreljene v glavo. Federacija kurdskega združenja je napovedala demonstracije.

Ena od žrtev naj bi bila ustanoviteljica kurdskega separatističnega gibanja, PKK, Sakine Cansiz, poroča BBC, med ubitimi pa sta tudi 32-letna Fidan Dogan, ki je bila zaposlena v informacijskem središču kurdskega inštituta, in predstavnica nacionalnega kongresa Kurdistana, ki ima sicer svoj sedež v Bruslju.

Francoski notranji minister obsodil umore Za zdaj motiv za umor treh aktivistk še ni znan, francoski minister za notranje zadeve Manuel Valls pa je umore že obsodil. "Takšni umori so nezaslišani. Močno upam, da bo preiskava hitro napredovala, za zdaj pa pustimo preiskovalcem, da opravijo svoje delo," je po poročanju BBC-ja povedal Valls in zagotovil, da so francoske oblasti odločene, da bodo storile vse za razjasnitev tega dejanja. Preiskavo so zaupali protiteroristični enoti policije. Valls je kasneje tudi obiskal prizorišče in dejal, da je bila trojica "brez dvoma usmrčena".

"Prizorišče zločina je dajalo vtis usmrtitve, vendar pa moramo s preiskavo še ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je za francoske medije izjavil eden izmed policistov.

Prokurdska stranka zahteva temeljito preiskavo K temeljiti preiskavi, ki "naj ne pusti niti sence dvoma", je francoske oblasti pozvala tudi turška prokurdska Stranka za mir in demokracijo (BDP). Vodstvo stranke je umor najostreje obsodilo in menilo, da tovrsten dogodek v tako živahnem predelu Pariza ni mogel biti neopažen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojavlja se vprašanje, ali so umori povezani s pogajanji Turčije in vodje PKK-ja Nekateri namigujejo, da so umori, ki so podobni usmrtitvam, povezani s pogajanji Turčije z vodjo PKK-ja Abdulahom Ocalanom, ki je od leta 1999 v zaporu. Turčija od PKK-ja zahteva, naj prekine z oboroženimi napadi, v zameno pa bi izpustili Ocalana.

V luči umorov je Federacija kurdskega združenja (Feyka) že napovedala demonstracije v Parizu, pozvala pa vse Kurde v Evropi, naj se "zberejo v Parizu in obsodijo ta napad. d objave novice o umoru se je pred poslopjem inštituta zbralo že več sto Kurdov, ki so med drugim vzklikali gesla v podporo PKK in njenega zaprtega vodje Abdulaha Ocalana.

V Franciji sicer živi več kot 150 tisoč Kurdov, od katerih jih skoraj 90 odstotkov prihaja iz Turčije.

V pisarni ni nadzornih kamer, sosedje niso slišali nič Trupla treh žensk so našli zgodaj zjutraj, predstavnik Feyke Leon Edart pa je za francosko televizijo BFM povedal, da v pisarni, kjer so bile ženske, ni nadzornih kamer. Edart, ki je osebno poznal vse tri, je pojasnil, da po prvih zaslišanjih sodeč sosedje niso slišali ničesar, še poroča BBC.

Ne spreglejte