SiolNET. Novice Svet
0,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kune bodo v evre zamenjali čez dve leti

0,96

termometer

evri in kune | Menjavo kun v evre lahko na Hrvaškem pričakujejo najprej leta 2023. | Foto: Reuters
Menjavo kun v evre lahko na Hrvaškem pričakujejo najprej leta 2023. Foto: Reuters

Hrvaška je danes z Evropsko komisijo in članicami evrskega območja podpisala memorandum o razumevanju, ki ji omogoča začetek priprav na izdelavo evrskih kovancev. Menjavo kun v evre lahko na Hrvaškem pričakujejo najprej leta 2023.

Memorandum o razumevanju so podpisali po današnjem srečanju članov evroskupine na Brdu pri Kranju. Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za gospodarstvo, Valdis Dombrovskis je po podpisu izjavil, da bo memorandum omogočal Hrvaški začetek priprav za izdelavo preizkusnih evrskih kovancev. Poudaril je, da gre za "še en pomemben korak na poti Hrvaške k članstvu območja evra".

Valdis Dombrovskis je dejal, da Evropska komisija podpira prizadevanja Hrvaške, da bi se pridružila območju z evrom, a bo morala prej izpolniti pogoj dveletnega članstva v mehanizmu ERM II, v katerega je vstopila julija lani, izpolniti vse maastrichtske kriterije in doseči napredek pri tehničnih pripravah.

Za evrske kovance so izbrali pet motivov 

V pripravah na prevzem evra so na Hrvaškem julija izbrali pet motivov, ki bodo upodobljeni na evrskih kovancih, in objavili razpis za likovno rešitev izbranih motivov. Te naj bi izbrali do konca septembra, oktobra pa nameravajo celovito rešitev poslati komisiji, je napovedala hrvaška vlada.

Danes podpisani memorandum bo Hrvaški omogočal prevzem ustrezne tehnične dokumentacije za kovanje preizkusnih kovancev, ki jih bodo uporabljali za tehnično preverjanje prihodnjih kovancev v vsakdanji uporabi v prodajnih avtomatih in strojih za obdelavo kovancev, je objavila komisija.

Evre si želi kar 61 odstotkov Hrvatov 

Hrvaška vlada pričakuje, da bo vse pogoje za prevzem evra izpolnila do leta 2023. Skrajna desničarska opozicijska stranka Hrvaški suverenisti je pred kratkim napovedala referendumsko pobudo, s katero bi nasprotovali prevzemu evra. Najnovejše javnomnenjske raziskave iz julija medtem kažejo, da uvedbo evra podpira 61 odstotkov Hrvatov, ker je šest odstotnih točk več kot v lanski raziskavi.

Sergej Racman Novice Racman izpuščen iz pripora, plačal 800 tisoč evrov varščine Shod nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih ZNB-D. Anticepilci nasprotniki cepljenja obvezno cepljenje Novice Predlagane denarne kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti zda streljanje Novice V San Franciscu denarna nagrada za kriminalce

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin