Petek,
29. 9. 2017,
7.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

8

Natisni članek

Melania Trump donacija knjige knjižničarka osnovna šola ZDA prva dama

Petek, 29. 9. 2017, 7.18

6 let, 7 mesecev

Knjižničarka sporočila Melanii: Knjige naslednjič doniraj revnim šolam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

8

Melania Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriška prva dama Melania Trump te dni nima razloga za veselje. Potem ko se je morala boriti za umik spornih plakatov z zagrebških ulic, ji jo je tokrat zagodla pogumna knjižničarka. Ta se je namreč uprla vodstvu ene od osnovnih šol v Massachusettsu in zavrnila knjižno donacijo Trumpove z besedami, naj prva dama knjige namesto elitnim raje daruje šolam, ki jih zares potrebujejo.

Ameriška prva dama Melania Trump je po poročanju Indepedenta ta mesec eni od osnovnih šol v ameriški zvezni državi Massachusetts v okviru nacionalnega bralnega projekta podarila zbirko desetih knjig ameriškega pisatelja Dr. Seussa.

V Beli hiši so poudarili, da so v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje knjižne zbirke podarili šolam, katerih programi "dosegajo visoke standarde odličnosti". 

Melania naj knjige raje podari tistim učencem, ki jih nimajo

Ob to pa se je obregnila knjižničarka Liz Phipps Soeiro iz osnovne šole Cambridgeport, ki Melanijine donacije ni sprejela z odprtimi rokami. Še več, ameriški prvi dami je v svojem blogu sporočila, da knjižnica sploh ne potrebuje njenih knjig.

"Delam v okrožju, ki ima na voljo veliko finančnih sredstev, ki neposredno prispevajo k odličnosti. Veliko učencev ima dostop do šolske knjižnice, ki ima več kot 9.000 enot gradiva in knjižničarko, ki je ustrezno strokovno podkovana," je zapisala knjižničarka.

Mesto Cambridge, kjer se nahaja šola, v kateri je zaposlena Soeirova, leži severno od Bostona in je dom dveh prestižnih in svetovno priznanih univerz, in sicer Harvadske univerze in Massachusettskega inštituta za tehnologijo.

Namesto elitnim šolam naj Trumpova knjige podarja šolam, ki so finančno podhranjene, meni pogumna knjižničarka. | Foto: Reuters Namesto elitnim šolam naj Trumpova knjige podarja šolam, ki so finančno podhranjene, meni pogumna knjižničarka. Foto: Reuters

Namesto da Bela hiša knjige donira šolam, ki so dobro preskrbljene, bi se po morala po besedah Soeirove osredotočiti na podporo šolam, ki jim primanjkuje finančnih sredstev.

Šola se brani: Knjižničarka nima pravice, da zavrne donacijo

"Zakaj ne bi teh knjig podarili šolam oziroma učencem v revnih in deprivilegiranih skupnostih, ki so ostajajo marginalizirane in očrnjene s politiko, ki jo vodi ministrica za izobraževanje Betsy DeVos?" se sprašuje knjižničarka. 

Po poročanju lokalne televizijske postaje CBS so se na njene besede že odzvali v cambriškem šolskem okrožju.

Sporočili so, da Soeirova kot knjižničarka ni pooblaščena za sprejemanje ali zavračanje donacij v imenu šole ali šolskega okrožja, hkrati pa jo opozarjajo, da je javna sredstva uporabila za doseganje političnih ciljev.