Ponedeljek,
20. 1. 2014,
7.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina nasilje protest

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 7.34

8 let, 3 mesece

Kličko ne izključuje možnosti državljanske vojne (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Protestniki v Kijevu so zažigali avtobuse in z granitnimi kockami obmetavali policiste, ki so odgovorili s solzivcem in gumijastimi izstrelki. Ranjenih je bilo več kot 170 ljudi.

Na ulicah Kijeva se je v nedeljo zbralo prek 200 tisoč protestnikov, ki so protestirali predvsem proti novi zakonodaji, s katero naj bi oblasti poskušale zadušiti protestniško gibanje. Že čez dan je prihajalo do incidentov, ki pa so ponoči prerasli v nasilje. V Kijevu takih izgredov še ni bilo.

Ranjenih je več kot 170 ljudi. Po uradnih podatkih notranjega ministrstva je bilo ranjenih več kot sto protestnikov, kakih 40 naj bi jih morali oskrbeti v bolnišnici. Poleg tega je bilo ranjenih še okoli 70 policistov, več deset jih je moralo po pomoč v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 20 izgrednikov je bilo aretiranih.

V spopadih, ki so bili podobni pouličnim bojem, so protestniki poskušali prebiti policijski kordon do vladnih ustanov. Pri tem so kot orožje proti policistom uporabili praktično vse, kar jim je prišlo pod roke.

Apokaliptične razmere blizu parlamenta Na policiste so metali tudi doma narejene zažigalne bombe, t. i. molotovke ter jih v valovih napadali s palicami, drogovi in verigami. Blizu parlamenta so nastale apokaliptične razmere; protestniki so zažgali več policijskih avtobusov in drugih vozil.

Policija je odgovorila s solzivcem. Uporabili so tudi šok granate in gumijaste naboje. Pred letečimi granitnimi kockami, ki so jih protestniki iztaknili iz uličnih tlakov, so se branili s ščiti. Proti protestnikom so se pomikali kar v posebni, "želvasti" formaciji, s ščiti zaščiteni z vseh strani.

Proti jutru se je situacija končno umirila, a razmere so še vedno napete, na ulicah pa kljub minus desetim stopinjam Celzija vztraja še več sto protestnikov. Ti še naprej napadajo policiste, večinoma s kamenjem in molotovkami.

Krizo bo reševala mešana komisija Tokratni protesti so bili najhujši od konca lanskega novembra, ko se je začel protestni val po odločitvi predsednika Viktorja Janukoviča, da v luči pritiska Rusije ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU. Jezo opozicije je Janukovič še podžgal z nasilnim razganjanjem protestnikov.

EU in ZDA sta pozvali k koncu nasilja in takojšnjemu začetku političnega dialoga. Janukovič je po nasilni noči pristal na pogajanja s proevropskimi opozicijskimi voditelji. Vse globljo krizo bo po njegovih napovedih poskušala rešiti mešana komisija.

"Izkoristiti moramo vsako priložnost za mirno rešitev krize," je vodja opozicije, nekdanji boksarski svetovni prvak Vitalij Kličko, potrdil pogajanja po srečanju z Janukovičem. Opozoril je pred "scenarijem nasilja" in dodal, da "ne izključuje možnosti državljanske vojne".