Sreda,
9. 1. 2013,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ekvador Panama Malezija upokojenci

Sreda, 9. 1. 2013, 14.09

8 let

Kje so upokojenska nebesa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška revija International Living že peto leto zapored ocenjuje, katere države bi lahko označili za upokojenska nebesa. Tudi tokrat je na prvem mestu južnoameriški Ekvador.

Ameriška revija je tudi letos izdala lestvico tako imenovanih upokojenskih nebes, na katero so uvrstili države, ki z vidika različnih kazalcev predstavljajo najbolj primerno zatočišče za tretje življenjsko obdobje. Lestvica je sestavljena na podlagi subjektivnih dejavnikov, med drugim tudi intervjujev z, predvsem ameriškimi, upokojenci, ki so se odločili, da bodo na naštetih lokacijah preživeli svojo starost. Seznam zajema 22 držav, v nadaljevanju bomo predstavili tri, ki so zasedle zmagovalne stopničke.

Ekvador, počitek na ekvatorju "Življenje v Ekvadorju je izpolnilo vsa najina pričakovanja," navdušeno razlaga Mike Grim, ki se je skupaj z ženo Patty pred dobrima dvema letoma preselil v mesto Cuenca. "Sva zelo srečna in tu si želiva preživeti preostanek življenja." Takšno navdušenje med upokojenci, ki so se preselili v Ekvador, pa ni redko. Ekvador omogoča tako mirni vsakdan v idiličnih rečnih dolinah kot bolj kozmopolitsko življenje v mestih, kot sta Cuenca ali prestolnica Quito. Če k temu dodamo še izredno prijazne in gostoljubne domačine, gre za državo, ki presega pričakovanja najzahtevnejših. Med najbolj cenjenimi lastnostmi te države je podnebje, Ekvador namreč leži na ekvatorju, zato je na plažah mogoče uživati v tropskem podnebju, višje, v Andih, pa je vse leto bolj zmerno, spomladansko vreme.

V vseh večjih mestih je na voljo vrhunska zdravstvena oskrba, vsi prebivalci pa lahko za izredno nizko mesečno premijo koristijo nacionalni zdravstveni sistem. Tudi na splošno so življenjski stroški, še posebej, če jih primerjamo z razvitimi državami, zelo nizki. Tistim, ki tudi na stara leta želijo delati, Ekvador omogoča tudi to, veliko upokojencev, ki se preselijo sem, namreč odpre restavracije, telovadnice in šole. Upokojenci v Ekvadorju so upravičeni še do dodatnih ugodnosti in popustov, ki so odraz splošne kulture, ki je do starejših naravnana zelo spoštljivo.

Umirjena Panama "Preprosto" in "udobno" sta besedi, ki ju največkrat slišimo, ko se pogovarjamo z upokojenci, ki svojo starost preživljajo v srednjeameriški državi Panami. Triinsedemdesetletni Karl Park, ki se je sem preselil iz kalifornijskega San Diega, pravi: "Panama je zelo preprost kraj za življenje, veliko je prednosti in tudi vlada je zelo razumevajoča." Ta za dobre tri Slovenije velika država starejšim ponuja tudi posebno upokojensko vizo (Pensionado). Z njo lahko upokojenci hitro pridobijo tudi dovoljenje za bivanje in postanejo upravičeni do velikodušnih upokojenskih popustov. V zdravstvu ti znašajo do 15 odstotkov, v restavracijah do 25 odstotkov, za obisk gledališč in kinodvoran pa je na voljo celo 50-odstoten popust. A še veliko bolj kot popusti upokojenske izseljence navdušuje odlična zdravstvena oskrba, poročajo na portalu International Living.

Ob naštetem tudi to državo odlikujejo zelo gostoljubni ljudje in čudovita narava, ki vključuje tako deževni pragozd kot rajske plaže. Prav tako je to država, kjer lahko zajtrk pojemo ob obali Tihomorskega oceana, še pred večerjo pa se že sončimo na obali Atlantskega. Edino, kar mnogi obžalujejo, je to, da se sem niso preselili že prej. Med značilnostmi, ki jih novopečeni prebivalci Paname daleč najbolj cenijo, pa je umirjen in veliko počasnejši življenjski slog. V primerjavi z Zahodom, kjer je vse treba narediti takoj, se tu življenje namreč odvija počasneje in bistveno manj stresno.

Malezija za kulinarične sladokusce "Da bi se vrnila v New York? Nikoli!" je odločna petinšestdesetletna Lorna Taylor. "V Malezijo sva se preselila zaradi podnebja, golfa in izredno nizkih cen. Najini življenjski stroški znašajo le tretjino ali četrtino tega, kar sva plačevala v ZDA. Štirikrat na teden si lahko privoščiva tudi čistilko, kar bi bilo v New Yorku popolnoma nepredstavljivo. Zato ne bova nikoli zapustila Penanga." Lorna in njen mož John sta tudi športno aktivna in se za 10 dolarjev na uro dvakrat na teden sproščata z igranjem tenisa. Tudi navdušenje nad podnebjem je razumljivo, saj je v Maleziji povprečna letna temperatura okrog 27 stopinj Celzija. Na malezijskih ulicah je mogoče najti tudi eno najboljših ponudb hrane na tem območju, ne manjka pa tudi odličnih restavracij, barov, nakupovalnih središč in kinodvoran.

Tudi tu je vse našteto na voljo po, še posebej za zahodnjake, izredno ugodnih cenah. Za tujce je dobrodošel tudi podatek, da je neuradni prvi jezik Malezije angleščina. V prestolnici Kuala Lumpur in v mestu Penang namreč živi veliko izseljenskih upokojencev, obstaja pa tudi veliko podpornih organizacij, ki skrbijo za lažjo vključitev v malezijsko družbo. Tudi tu je odlična zdravstvena oskrba na voljo po izredno ugodnih cenah, še navajajo v International Living.