Četrtek,
23. 5. 2024,
7.39

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,71
vojaške sile Tajvan Kitajska

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2024, 7.39

1 mesec, 4 tedne

Kitajska v bližini Tajvana izvaja obsežne vojaške vaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,71
Tajvan | Tajvan se je nemudoma odzval in javil, da je namestil svoje morske, zračne in kopenske sile, ki bodo branile svobodo. | Foto Reuters

Tajvan se je nemudoma odzval in javil, da je namestil svoje morske, zračne in kopenske sile, ki bodo branile svobodo.

Foto: Reuters

Kitajska je danes v bližini Tajvana začela dvodnevne vojaške vaje, ki jih je označila za kazen za separatistična dejanja otoka. Vaje sledijo prisegi novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja v ponedeljek, ko je Peking njegov govor označil za priznanje neodvisnosti in napovedal povračilne ukrepe.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

Vojaška letala obkrožila otok in preizkusila bojne sposobnosti 

V okviru tokratnih vojaških vaj so vojaška letala in ladje po navedbah Kitajske obkrožila otok, da bi preizkusila svoje bojne sposobnosti. Odvijajo se v Tajvanski ožini, pa tudi severno, južno in vzhodno od otoka, je sporočila vojska in dodala, da gre za "ostro kazen za separatistična dejanja sil, ki se zavzemajo za neodvisnost Tajvana, in svarilo proti vmešavanju zunanjih sil".

Nekoliko ostrejši je bil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin, ki je dejal, da bo "tajvanskim separatističnim silam tekla kri", če se bodo skušali zoperstaviti zgodovinskemu dogodku ponovne združitve Kitajske.

Profesor na univerzi v Pekingu in strokovnjak za obrambno politiko Zhang Chi je za AFP ocenil, da so vaje delno namenjene testiranju ekonomske blokade otoka, zlasti ključnega pristanišča Kaohsiung, s čimer bi prekinili "življenjsko linijo Tajvana za uvoz energije" in "podporo zaveznikov tajvanskih separatistov".

Tajvan v pripravljenosti

Tajvan se je nemudoma odzval in javil, da je namestil svoje morske, zračne in kopenske sile, ki bodo branile svobodo. Vaje so obsodili kot neracionalne provokacije in dejanja, ki da spodkopavajo regionalni mir in stabilnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Lai je danes dejal, da se bo "postavil na prvo bojno črto", da bi branil Tajvan, pri čemer sicer ni neposredno omenil kitajskih vojaških vaj. "Spričo zunanjih izzivov in groženj bomo še naprej branili vrednote svobode in demokracije ter varovali mir in stabilnost v regiji," je dejal.

Kitajska, ki je Laija že v preteklosti označevala za nevarnega separatista, ki da bo otoku prinesel vojno, je povračilne ukrepe napovedala po njegovem ponedeljkovem govoru ob inavguraciji, v katerem je med drugim napovedal nadaljnjo krepitev obrambnih zmogljivosti Tajvana in obrambo demokracije.

Tajvan, Tajpej
Novice Evropski industrijski velikan: Če Kitajska napade Tajvan, ugasnemo stroje