Četrtek,
6. 3. 2014,
6.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Rusija Krim

Četrtek, 6. 3. 2014, 6.34

8 let

Kijev namerava blokirati referendum na Krimu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proruske sile na polotoku Krimu so predlagale ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, da bi 16. marca izvedli referendum o tem, ali naj se Krim pridruži Ruski federaciji, poroča BBC.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je dejal, da je parlament v Kijevu začel postopek za razrešitev zakonodajalcev na Krimu in referenduma, ki so ga podprli in na katerem naj bi prebivalci Krima glasovali o tem, ali želijo postati del Rusije. Ameriški predsednik Barack Obama je opozoril, da bi bil referendum o priključitvi Krima Rusiji v nasprotju z ukrajinsko ustavo in mednarodnim pravom. "Vsaka razprava o prihodnosti Ukrajine mora vključevati legitimno vlado Ukrajine," je poudaril Obama. Predstavniški dom ameriškega kongresa pa je potrdil predlog zakona o posojilnih jamstvih za Ukrajino, vrednih milijardo dolarjev. Ukrajina se bo branila, če se bo rusko vojaško posredovanje stopnjevalo, je sporočil začasni premier Ukrajine Arsenij Jacenjuk: "Pripravljeni smo braniti našo državo". Dodal je, da je Krim vedno bil in vedno bo sestavni del Ukrajine. Poziv parlamenta na Krimu k referendumu je označil za nezakonito in kot brez pravne osnove. Ladja ameriške mornarice je na poti v Črno morje na vojaške vaje, ki so bile načrtovane pred izbruhom krize na Krimu. V Donecku so aretirali proruskega voditelja protestnikov medtem ko je dajal intervju za BBC. Tečaj ruskega rublja se je medtem krepko znižal. Popoldne je bilo treba za en evro odšteti 50,06 rublja, kar je 0,5 rublja več kot ob koncu trgovanja v sredo. Rubelj se je danes pocenil tudi glede na dolar, in sicer je bilo treba za en dolar odšteti 36,186 rublja oz. 0,1425 rublja.

Poslanci parlamenta na Krimu so Moskvo zaprosili, da tej južni ukrajinski regiji dovoli postati del Rusije.

Krimski poslanec Grigorij Jofe je dejal, da je parlament sprejel odločitev o izvedbi referenduma 16. marca, na katerem bodo prebivalci Krima odgovarjali na dve vprašanji. Pri prvem se bodo odločali, ali želijo, da regija "postane del Rusije kot subjekt federacije", pri drugem pa o povrnitvi široke avtonomije, ki jo je Krim užival po prejšnji ustavi iz leta 1992, ki mu je dajala de facto neodvisnost. Za omenjene predloge je glasovalo 78 od 86 poslancev.

Putin je seznanjen z odločitvijo krimskega parlamenta, so sporočili iz Kremlja, in se je o tem že pogovarjal s svetom za nacionalno varnost.

Vladni minister v Kijevu je v odzivu dejal, da bi bilo neustavno, če se Krim pridruži Rusiji.

Opazovalcem Ovseja preprečili vstop na Krim Oboroženi moški so 40 vojaškim opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) preprečili vstop na ukrajinski polotok Krim, je povedal zahodni diplomatski vir. Misija je v Ukrajino prišla na poziv oblasti v Kijevu, v državi pa naj bi ostala do 12. marca z namenom zmanjšanja napetosti na Krimu.

V misiji Ovseja tudi slovenski častnik V 41-članski misiji sodeluje 22 držav, med udeleženci pa je tudi slovenski časnik.

Jacenjuk v Bruslju: Rusija izziva in zaostruje napetosti Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v Bruslju obtožil Rusijo, da izziva in zaostruje napetosti. To ni ukrajinsko-ruska kriza, temveč evropska kriza, je dejal Jasenjuk. "Veliko možnosti je na mizi, mi smo za politično možnost. Od Rusije je odvisno, ali je pripravljena rešiti spor in resnično razpravljati o tem, kako stabilizirati razmere, ali pa bo to še naprej odklanjala in poskušala zaostriti napetosti, je poudaril.

Poslopje regionalne vlade v Donecku spet v ukrajinskih rokah Ob intenzivnih diplomatskih prizadevanjih razmere v Ukrajini še naprej ostajajo napete. V Donecku na vzhodu Ukrajine so ukrajinske sile po sinočnjem zavzetju poslopja regionalne vlade s strani pripadnikov proruskih sil ponovno zavzele poslopje. Premier avtonomne republike Krim Sergej Aksjonov je izjavil, da proruske sile kontrolirajo vse strateške dostope k polotoku in da so blokirane vse ukrajinske vojne baze, ki se še niso predale. Nek ukrajinski televizijski kanal pa je poročal, da je dvanajst ukrajinskih ladij, ki izvajajo obalno stražo, uspelo prebiti blokado ruskih sil na vzhodu Ukrajine.

Clintonova zanika, da bi Putina primerjala s Hitlerjem Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je zavrnila medijska poročila, da je Putina primerjala z Adolfom Hitlerjem. Kot pravi, je le hotela povedati, da smo takšne taktike že videli in se moramo iz njih naučiti.

Clintonova je izjavila, da jo besede Putina o ogroženosti ruske manjšine v Ukrajini spominjajo na to, kar je nacistična Nemčija zahtevala od Češkoslovaške v 30. letih prejšnjega stoletja. Nekdanja državna sekretarka meni, da hoče Putin ponovno "sovjetizirati" svojo okolico in pri tem uničuje potencial velike države Rusije ter ogroža stabilnost in mir v Evropi.

Za State Department Putinova stališča o Rusiji zgolj fikcija Ameriško zunanje ministrstvo je stališča ruskega Putina glede krize v Ukrajini ocenilo za plod domišljije brez podlage v dejstvih. Tako zavračajo Putinove trditve, da ruska vojska ščiti le svoje vojaške objekte na Krimu in so prepričani, da gre za dobro oborožene pripadnike ruskih sil. Prav tako State Department zavrača Putinove trditve o njenem ravnanju v okviru sporazuma o prijateljstvu iz leta 1997 in meni, da gre z odkrito kršenje ozemeljske celovitosti Ukrajine.