Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
11.11

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bogataši Arabci

Torek, 6. 10. 2015, 11.11

6 mesecev, 2 tedna

Kdo so najbogatejši Arabci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le tri odstotke zalivskih bogatašev je obogatelo z nafto, večina jih je bogastvo pridobila z investicijami.

Ni presenetljivo, da je šest tisoč najbogatejših ljudi z Bližnjega vzhoda iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Presenetljiv pa je podatek, da so le trije odstotki od njih obogateli neposredno s prodajo nafte. Večina si je milijone prislužila z različnimi posli.

Po podatkih svetovalnega podjetja Wealth-X v Združenih arabskih emiratih živi dvajset odstotkov bližnjevzhodnih bogatašev, naslednjih 45 odstotkov bogatašev pa je iz Savdske Arabije. Večina jih je bogastvo zaslužila z vlaganjem ali posli z nepremičninami, le osem odstotkov jih je bogastvo podedovalo.

Najbogatejši savdski princ Najbogatejši posameznik na Bližnjem vzhodu je savdski princ Alvalid bin Talal Alsaud. Njegovo bogastvo je ocenjeno na 22,4 milijarde dolarjev (20 milijard evrov), večino pa je prislužil z različnimi investicijami. Najbolj znan je po tem, da je tožil Forbes, ker so njegovo bogastvo ocenili prenizko. Vnuk ustanovitelja Savdske Arabije kralja Adbula Aziza Al Sauda in po materini strani vnuk prvega libanonskega premierja Riada Al Solha je eden najbolj znanih investitorjev na Bližnjem vzhodu.

V lasti ima delnice podjetij od Time Warnerja in Twitterja do hotela Four Season. Je tudi lastnik nekaj znanih hotelov, recimo hotela George V. v Parizu, in televizijskih postaj v različnih zalivskih državah.

Sirski bankir, ki prodaja banane Na drugem mestu najbogatejših Arabcev je Joseph Safra, bankir iz Sirije, ki velja za najbogatejšega bankirja na svetu. Posluje večinoma v Južni Ameriki, njegovi sta osma največja banka v Braziliji in polovica slovite Chiquite, podjetja, ki posluje z bananami. Družinske posle vodi skupaj s tremi sinovi, tudi on pa ima v lasti nekaj znanih nepremičnin. Lani je kupil slavni londonski nebotičnik Gherkin.

Premoženje tretjega najbogatejšega Arabca, sina savdskega očeta in etiopske matere, je vredno 10,8 milijarde dolarjev (9,6 milijard evrov). Mohamed Al Amoudi je v svoj portfelj zbral gradbena, kmetijska in energetska podjetja tako iz Savdske Arabije kot iz Etiopije, kjer ima v lasti tudi nekaj rudnikov zlata. Je lastnik največje farme v Etiopiji, kjer čaj in kavo goji celo za Starbucks in Lipton. Velja za velikega filantropa in sodeluje v Clintonovi globalni iniciativi.

Donosne emiratske banke in trgovine Četrti najbogatejši Arabec je iz Združenih arabskih emiratov. S 6,4 milijarde dolarji je Abdul Al Ghurair skupaj s sinom na čelu družinskega podjetja, ki ima od leta 1967 v lasti največjo emiratsko banko Mashreq Bank.

Tudi Majid Al Futaim je lastnik družinskega podjetja v Združenih arabskih emiratih, ki ima po vsem Bližnjem vzhodu verige trgovin Carrefour. Pri tem je zanimivo, da podjetja ne vodijo člani družine, a je kljub temu njegovo bogastvo vredno 6,2 milijarde dolarjev (5,5 milijarde evrov).

Najbogatejši Egipčan je Nasef Saviris s 6,3 milijarde dolarji (5,6 milijarde evrov), večino bogastva pa je zaslužil z gradbenimi projekti in investicijami. Lani si je na Manhattnu kupil eno najdražjih stanovanj na Peti aveniji.

Savdski mlečni kralj, ki ima rad konje Na seznamu desetih najbogatejših Arabcev je še en član savdske kraljeve družine princ Sultan Al Kabir, ki ga imenujejo mlečni kralj, saj ima v lasti največjo mlekarno v Savdski Arabiji. Njegovo premoženje je ocenjeno na 4,1 milijarde dolarjev (3,6 milijarde evrov), poleg krav pa goji tudi tekmovalne konje.

Med deseterico je še en Egipčan, Mohamed Mansour, nekdanji politik in lastnik holdinga, ki v večini proizvaja avtomobilske dele. Njegovo bogastvo ocenjujejo na štiri milijarde dolarjev (3,5 milijarde evrov), milijarderja pa sta tudi njegova brata.

Na devetem mestu je savdski investicijski bančnik Mohamed Al Isa, ki ima v lasti enega največjih savdskih prehrambnih podjetij, pa tudi hotele in banke. Deseterico najbogatejših Arabcev po Forbsu zaokrožuje Saif Al Ghurair, ki skupaj s šestimi sinovi vodi družinski investicijski holding, ki ima v lasti tudi delež banke Mashreq svojega brata Abdula Al Ghurair .

Ne spreglejte