Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
15.46

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Lampedusa migranti

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 15.46

7 mesecev, 2 tedna

Kaos v centru za migrante, sto jih je pobegnilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Migranti | Migranti po prihodu na ozemlje Italije. | Foto Guliverimage

Migranti po prihodu na ozemlje Italije.

Foto: Guliverimage

V sprejemnem centru za migrante v Porto Empedoclu na jugu Sicilije, kamor so pred dnevi z otoka Lampedusa premestili večje število migrantov, danes zaradi prenatrpanosti vlada kaos. Najmanj sto prebežnikov je samovoljno zapustilo center. Italijanska vlada medtem v Rimu razpravlja o nadaljnjih ukrepih pri spopadanju z migracijsko krizo.

Najmanj sto migrantov je preplezalo ograjo sprejemnega centra, kjer naj bi bivalo več kot tisoč ljudi, in ga zapustilo, pri čemer je bil ranjen najmanj en policist, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Center v Porto Empedoclu je sicer prehodne narave. Od tam naj bi migrante premestili v centre v drugih delih Italije, vendar je prišlo do zamud zaradi težav s prevozom.

Prebežnike, ki so center samovoljno zapustili, zdaj išče policija. Župan Porto Empedocla Calogero Martello je bil do razmer v centru kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške. "Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo," je povedal za italijanski novičarski portal RaiNews in zahteval pomoč vlade.

Dodal je, da skupine migrantov, ki se sprehajajo po mestu, vzbujajo strah med lokalnimi prebivalci. Prenatrpan sprejemni center naj bi sicer varovalo le okoli 20 policistov, navaja Ansa.

Italijanska vlada se medtem sestaja v Rimu in razpravlja o razmerah na sredozemskem otoku Lampedusa, kamor je prejšnji teden prispelo več kot osem tisoč migrantov, kar je več, kot je prebivalcev otoka. Več tisoč migrantov so nato prepeljali na Sicilijo, med drugim v center v Porto Empedoclu, in druge dele Italije.

Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. Von der Leynova je Italiji zagotovila podporo EU in predstavila akcijski načrt za reševanje krize.

Ne spreglejte