Ponedeljek,
30. 12. 2013,
19.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

prostitucija nadzor

Ponedeljek, 30. 12. 2013, 19.11

8 let, 5 mesecev

Kako nadzorovati prostitucijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pred kratkim je Francija sprejela zakon, ki kaznuje uporabnike uslug prostitutk. Podoben zakon imajo na Švedskem že od leta 1999 in trdijo, da so s tem zajezili trgovino z ljudmi.

Ko je leta 1999 Kajsa Wahlberg predlagala, da bi na Švedskem sprejeli zakon, ki bi kaznoval stranke prostitutk, so se ji vsi smejali, češ, ne moreš kaznovati moškega, ker si kupi seks. Zdaj, 15 let po sprejemu zakona, pa celo policija priznava, da se je število prostitutk zmanjšalo za dve tretjini. Še bolj pomembno pa je, da je manj tudi primerov trgovine z ljudmi.

"Švedska ima precej manj primerov trgovanja z ženskami z namenom prisilne prostitucije in zdi se, da je to predvsem posledica zakona, ki je zmanjšal povpraševanje," je za Guardian dejala Marta C. Johansson, avtorica obsežne študije o trgovini z ljudmi, ki je zajemala pet držav.

Od uvedbe zakona je na Švedskem število prostitutk upadlo z uradnih 2.500 na okoli tisoč. Samo v Stockholmu so od leta 2007 aretirali 700 moških, ki so jih ujeli pri plačevanju spolnih uslug. Zato je švedski model tudi priporočilo Evropske skupnosti, kako naj bi se države članice lotile vprašanja prostitucije. "Evropa se mora posvetiti zajezitvi povpraševanja po seksu za denar, kajti povpraševanje spodbuja ponudbo. Ni dovolj, da se policija osredotoči le na tiste, ki omogočajo prostitucijo, temveč mora nadzorovati tudi tiste, ki kupujejo," je prepričana Johanssonova.

Nadzor le s popolno legalizacijo Toda mnenja so različna. Nekateri so prepričani, da lahko le popolna legalizacija prostitucije prinese želeni učinek nadzora nad najstarejšo obrtjo. Najmočnejši argument zagovornikov legalne prostitucije je, da jo vsakršna oblika kriminalizacije potisne v podzemlje, kjer jo je težje nadzorovati, prostitutke pa so bolj ranljive.

Dekriminalizacijo zagovarja tudi Pye Jakobsson, predstavnica organizacije švedskih seksualnih delavk: "Nemogoče je govoriti, da tak zakon, kot velja na Švedskem, varuje prostitutke, saj se dejavnost zaradi zakona skriva." Prepričana je, da številke o upadu števila prostitutk na Švedskem niso realne, saj so to podatki le o prostitutkah, ki so delale na ulici. "Polovica vse dejavnosti pa se dogaja v stanovanjih, kjer je nadzor policije skoraj nemogoč," meni predstavnica švedskih spolnih delavk.

Popolna prepoved na Hrvaškem in v Litvi Evropske države imajo trenutno zelo različno rešeno vprašanje prostitucije. V večini držav je dovoljena, a ni dovoljeno zvodništvo – v Romuniji na primer zvodnikom grozi 20-letna zaporna kazen – v veliko državah so prepovedane tudi javne hiše. V državah, kjer je popolna legalizacija prostitucije, je navadno urejen tudi nadzor nad delavkami. V Grčiji je dovoljena za starejše od 18 let, izvaja se lahko le v registriranih javnih hišah, vse prostitutke morajo biti registrirane ter imeti posebne zdravstvene izkaznice, ki jih morajo obnavljati vsakih 14 dni. Podobno je v Avstriji.

V Nemčiji je prostitucija legalna od leta 2002, javne hiše morajo biti registrirane, prostitutke morajo imeti urejeno zdravstveno zavarovanje, policija pa lahko še vedno preganja zvodnike. V Franciji in na Norveškem veljajo podobni zakoni kot na Švedskem, kjer je plačevanje za spolne usluge kaznivo. O podobnih zakonskih ureditvah razmišljajo še na Cipru, Irskem, v Belgiji in na Finskem.

Med evropskimi državami je prostitucija popolnoma prepovedana v Litvi in na Hrvaškem, tam razmišljajo tudi o visokih kaznih za plačevanje za ljubezen.