Četrtek,
30. 3. 2017,
17.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Natisni članek

Srbija volitve Aleksandar Vučić Luka Maksimović satira

Četrtek, 30. 3. 2017, 17.34

6 let, 7 mesecev

Izmišljeni lik na drugem mestu pred predsedniškimi volitvami v Srbiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Ljubiša Preletačević Beli aka Luka Maksimović | Foto printscreen

Foto: printscreen

V nedeljo bodo v Srbiji predsedniške volitve in zmaga že v prvem krogu se po javnomnenjskih anketah obeta aktualnemu premierju Aleksandru Vučiću. Na drugem mestu pa se je znašel komik, ki je v politiko vstopil, da bi se malo pošalil, a je s parodijo srbskega politika, fiktivnim likom Ljubišo Preletačevićem Belim, navdušil Srbe.

Ljubiša Preletačević Beli je "politik novega kova, pravi lider, ki bo Srbijo popeljal v svetlejši jutri". Gre za izmišljen lik, parodijo srbskega politika, ki si ga je izmislil komik, 25-letni študent fakultete za medije in komunikacijo Luka Maksimović.

Z "zafrkancijo" zadeli v polno

Maksimović je član satirične politične skupine "Sarmu probo nisi" (Sarme niti poskusil nisi), ki je sodelovala že na lanskih lokalnih volitvah in z "zafrkancijo", s katero je želela opozoriti na banalnost srbskih političnih elit, zadela v polno. V Mladenovcu je "Sarma" namreč dobila 13 občinskih sedežev.

Na nedeljskih volitvah se bo Maksimović oziroma Ljubiša Preletačević Beli potegoval za mesto predsednika Srbije in po zadnjih javnomnenjskih anketah zaseda drugo mesto. Čeprav Vučića bržčas ne more ogroziti, saj mu med anketiranci podporo izreka 56 odstotkov vprašanih, pa je Beli z devetodstotno podporo drugi med 12 predsedniškimi kandidati.

"Kradel bom, ampak tudi vam kaj dal"

"Leto dni sem v politiki in vidiš, imam možnost, da postanem predsednik. Če si narod želi za predsednika fiktivni lik, potem smo zagotovo dosegli dno," je Maksimović povedal v intervjuju za Blic.

V predvolilni kampanji je posnel nekaj duhovitih videov, ki so odmevali tudi po Evropi, ljudem pa v slogu svojega alter ega Belega obljubljal denar v zameno za njihove za glasove in evtanazijo upokojencev, s čimer bi srbski davkoplačevalci prihranili nekaj denarja. "Kradel bom, ampak tudi vam kaj dal," je eden od motov fiktivnega politika, ki si je za vzor vzel maršala Tita, zato vselej nastopa v beli obleki.

"To je dokaz, da z našo državo nekaj ni povsem v redu"

Politična satira pogosto prenaša resno sporočilo in v humorju skriva nekaj trpkosti. Tudi Maksimović se ne šali kar tako, zaradi šale same. "Trideset let se po politični sceni vrtijo eni in isti ljudje in prišli smo do točke, ko so volivci pripravljeni voliti izmišljen lik. Naša družba je bolna in potrebovali bomo nekaj let, da ozdravimo. Moramo se izboljšati, saj smo začeli žreti drug drugega. Niti priznati si ne želimo, v kakšnem svetu živimo. Vsak dan slišim po deset zgodb o tem, kako se mladim utrga, ker nimajo dela in perspektive. To je dokaz, da z našo državo nekaj ni povsem v redu," je pojasnil v intervjuju za N1.

Zmaga na nedeljskih predsedniških volitvah se torej obeta premierju Aleksandru Vučiću (SNS – Srbska napredna stranka), ki bo moral ob izvolitvi mesto predsednika vlade predati nekomu drugemu. V Srbiji so razmišljali, da bi ob predsedniških razpisali še parlamentarne volitve, a se na koncu za to možnost niso odločili. Novega premierja bo potrdil parlament, najverjetnejši kandidat pa je zdajšnji zunanji minister Ivica Dačić, sicer član stranke socialistov (SPS).