Sreda,
9. 5. 2018,
16.26

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Silvio Berlusconi vlada Italija

Sreda, 9. 5. 2018, 16.26

5 let, 11 mesecev

Italijanski predsednik dal še 24 ur za oblikovanje nove vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Mattarella | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijansko populistično Gibanje pet zvezd in skrajno desna Liga sta danes predsednika Italije Sergia Mattarello zaprosila za dodaten čas za pogajanja o oblikovanju nove italijanske vlade. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, jima je tudi že dal na voljo dodatnih 24 ur. Sam si sicer prizadeva za imenovanje začasne vlade.

Vodja gibanja Luigi Di Maio in vodja Lige Matteo Salvini tako danes nadaljujeta pogovore o oblikovanju skupne vlade, za kar imata še 24 ur časa. Ni še jasno, ali se je Salvini pripravljen odpovedati sodelovanju s predsednikom zavezniške stranke Naprej Italija Silvia Berlusconija. Salvini naj bi poskušal Berlusconija, s katerim gibanje ne želi biti v vladi, prepričati, da vladi nudi zgolj podporo od zunaj.

V Naprej Italiji naj bi preučevali možnost, da se odpovedo sodelovanju v vladi, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedalo več vodilnih članov stranke. Dokončne odločitve o tem še niso sprejeli. Če bi se Berlusconijeva stranka odpovedala vladi, bi bila pot vladi med Ligo in gibanjem odprta.

Neimenovani vir iz Salvinijeve stranke je povedal, da obstaja 75 odstotkov možnosti za preboj v pogajanjih, navaja nemška tiskovna agencija dpa. S tem bi se izognili tako vladi strokovnjakov kot predčasnim volitvam, za katere se zavzema Mattarella.

Mattarello želel že danes predlagati novega premierja

Pred tem so mediji poročali, da naj bi predsednik še danes predlagal premierja, ki bi do konca leta vodil vlado strokovnjakov, vendar je zdaj očitno dal najmočnejšima strankama še en dan časa za pogajanja.

Obe stranki nasprotujeta tovrstni vladi. Če ne bosta uspeli oblikovati vlade in bosta vztrajali pri svojem stališču, je projekt oblikovanja vlade strokovnjakov pravzaprav obsojen na propad, saj v parlamentu ne bi prejel zaupnice.

V tem primeru bi državo čakale predčasne volitve. Gibanje pet zvezd in Liga si želita, da bi Italijani odšli na volišča že julija, medtem ko so drugi bolj naklonjeni volitvam bodisi septembra bodisi oktobra.