Petek,
11. 10. 2024,
14.05

Osveženo pred

4 ure, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

zapor azil Italija Albanija migranti

Petek, 11. 10. 2024, 14.05

4 ure, 58 minut

Italijanska migrantska centra v Albaniji pripravljena za delovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
migranti | Oba centra, ki ju bo upravljala Italija, naj bi po uradnih ocenah sprejela do tri tisoč migrantov na mesec. | Foto Reuters

Oba centra, ki ju bo upravljala Italija, naj bi po uradnih ocenah sprejela do tri tisoč migrantov na mesec.

Foto: Reuters

Centra za sprejem migrantov, ki ju je v Albaniji zgradila Italija, sta pripravljena za delovanje, je danes dejal italijanski veleposlanik v Tirani Fabrizio Bucci. Odprtje dveh za mnoge spornih centrov, v katerih bi namestili migrante, rešene v italijanskih vodah, je bilo načrtovano že maja, vendar so ga kasneje večkrat preložili.

Dva centra za sprejem migrantov v Albaniji od danes delujeta in vse je pripravljeno na sprejem migrantov, je v izjavi za novinarje dejal veleposlanik Bucci med obiskom enega od centrov v pristaniškem mestu Shengjin.

Skladno z dogovorom med Rimom in Tirano bodo v centru v Shengjinu na severu Albanije registrirali migrante, rešene na morju, tam bodo med drugim opravili tudi zdravniški pregled in identifikacijo.

Iz Shengjina jih bodo nato premestili v približno 20 kilometrov oddaljeni sprejemni center Gjader, kjer bodo počakali, da ugotovijo, ali je njihova prošnja za azil sprejeta ali ne, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V centru tudi manjši zapor

Center v nekdanjem vojaškem oporišču Gjader je razdeljen na tri dele, pri čemer bodo v največjem nastanjeni migranti, ki so zaprosili za azil in čakajo na odgovor. Drugi je center za repatriacijo, v katerem bodo namestili tiste, ki jim bodo prošnje za azil zavrnili. Tretji del pa je majhen zapor, kamor naj bi zaprli tiste, ki bodo v centru storili zločine, še poroča Ansa.

"Z odprtjem dveh centrov za migrante v Albaniji se oblikuje pomemben del naše zaveze migracijski politiki," je danes ocenila Licia Ronzulli, podpredsednica zgornjega doma italijanskega parlamenta senata iz vladajoče desničarske stranke Bratje Italije.

Centra bosta pomagala razbremeniti sprejemne zmogljivosti v Italiji, hkrati pa bosta imela tudi učinek na boj proti nezakonitemu priseljevanju in trgovino z ljudmi ter na odvračanje ljudi od odhodov proti Italiji, je ocenila.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki si prizadeva omejiti nezakonite migracije v državi, je novembra lani z albanskim kolegom Edijem Ramo podpisala sporazum, po katerem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v migrantskih centrih v Albaniji.

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem migrantov v drugi državi želi Italija po navedbah Rima pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se spopada s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja.

Dogovor med Rimom in Tirano je sprožil ostre kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic, tako v Italiji kot v Albaniji.