Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
23. 6. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islamska država Kurdi

Torek, 23. 6. 2015, 14.11

8 let

Islamska država tik pred padcem?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sirski Kurdi so se prebili globoko na ozemlje Islamske države in se približujejo strateško pomembnemu mestu. V ponedeljek so zavzeli bližnjo vojaško bazo. IS še naprej objavlja posnetke usmrtitev.

Člani Enot zaščite prebivalstva (YPG) in njihovi zavezniški uporniki so ob pomoči ameriških letal vojaško bazo, znano kot Brigada 93, zavzeli v ponedeljek zvečer, poroča BBC, danes pa so dosegli bližino mesta Ain Issa, zadnje mesto na poti med omenjeno bazo (to so islamisti sirski vojski prevzeli lani) in 50 kilometrov oddaljeno Rako, prestolnico samorazglašenega kalifata Islamska država. To pa ni prvi uspeh YPG, ki je prejšnji teden islamistom iz rok iztrgala pomembno mesto na meji s Turčijo.

Po zavzetju baze so Kurdi po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice do torka zjutraj porinili islamske borce na obrobje Rake, ker je območje med Rako in Ain Isso vojaško šibko in nimajo okrepitev. Po besedah predstavnika YPG zavzetje Rake trenutno ni cilj kurdskih sil, ki so želele dobiti nadzor nad cesto, ki pelje skozi Ain Isso ter povezuje mesto Alep s severovzhodno provinco Hasaka.

Kurdi prekinili dobavno pot za IS Kurdske sile so islamistom prizadejale niz porazov, odkar so se morali januarja po štirimesečni bitki umakniti iz Kobaneja. Ko so prejšnji teden zajeli mesto Tal Abyad, so prekinili pomembno dobavno pot za IS in Kurdom omogočili, da se povežejo z ozemlji, ki jih nadzirajo ob turški meji, od Iraka na vzhodu do Kobaneja na zahodu.

ZDA ter njeni arabski in zahodni zavezniki so lani začeli (zračno) ofenzivo proti IS, vendar so se kurdski borci izkazali kot najbolj kredibilen zaveznik Washingtona v Siriji. Tako Zahod kot arabski zavezniki pa že vseskozi zavračajo idejo o zavezništvu s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom v boju proti krutim islamistom.

Ne spreglejte