Četrtek,
17. 1. 2013,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

islam univerza Nemčija

Četrtek, 17. 1. 2013, 14.55

8 let

Islam na nemških univerzah kot zgodba o uspehu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iz Nemčije poročajo o vse bolj popularnih predmetih islamske teologije na njihovih univerzah. Smer, ki so jo razpisali pred tremi leti, je že začenjala spreminjati nemško versko krajino.

Islamska teologija zadnja leta dobiva svoje mesto na nemških univerzah. Hitrost, s katero postaja vedno bolj priljubljena, pa je presenetila številne opazovalce. Nemčija naj bi tako postala magnet za številne strokovnjake na omenjenem področju s širšega območja Evrope, prav tako pa naj bi se za študij zanimali številni tuji študenti, med drugim poročajo mediji. Vse večje zanimanje za islamske študije "Na evropskih univerzah še nikoli ni bilo takšnega procesa," je za Deutsche Welle dejal Reinhard Schulze, predavatelj o islamu na bernski univerzi v Švici. Predavatelji na nemških univerzah so na srečanju z nemškim parlamentarnim odborom za šolstvo dejali, da so prepričani, da bo zanimanje za tovrstne študijske smeri še večje. Katajan Amirpur z univerze v Hamburgu je dejal, da je bila uvedba novih teoloških smeri stvar pravičnosti. Spet drugi strokovnjaki so poudarili, da vzpostavitev omenjene študijske smeri predstavlja velik zagon za prihodnost. Strokovnjak za islamske študije Bülent Ucar se je ob tej priložnosti že zahvalil nemškim politikom na lokalni in zvezni ravni, saj so po njegovem mnenju v preteklih letih izkazali veliko zavezanost k uspehu vpeljave islamskih študij na univerze.

Potrebovali bodo več kot dva tisoč učiteljev Po poročanju spletne strani Deutsche Welle (DW) bodo v prihodnjih letih v nemškem izobraževalnem sistemu potrebovali vsaj 2.200 učiteljev, ki bodo učence poučevali o islamu. Prav tako je v Nemčiji več kot tisoč imamov, ki povečini nimajo nikakršne akademske izobrazbe. Ravno ti dve skupini naj bi po poročanju portala DW predstavljali eno izmed potencialnih skupin bodočih šolajočih se slušateljev na islamskih programih nemških univerz.

Jezikovne in druge (začetne) težave Kljub zanosnim besedam sodelujočih pri omenjenem visokošolskem projektu, pa pri vsem skupaj vseeno ne gre brez začetnih težav. Tako naj bi velik izziv predstavljalo zoperstavljanje islamskim fundamentalistom znotraj muslimanskih vrst. Velika težava naj bi bilo tudi nezadostno poznavanje nemškega jezika na eni in arabskega na drugi strani, še navajajo pri DW-ju.