Četrtek,
28. 1. 2016,
20.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Hrvaška

Natisni članek

Četrtek, 28. 1. 2016, 20.32

8 let, 3 mesece

Hrvaški minister odstopil po manj kot tednu dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Novi hrvaški minister za veterane Mijo Crnoja (HDZ) je manj kot teden dni po nastopu funkcije odstopil. Kot je dejal, obtožbe proti njemu niso resnične, a ne želi biti breme vladi.

Kot je povedal, je predstavil vse dokumente vladi in pravnim strokovnjakom, ki so ocenili, da ni bilo kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo mediji. Na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati.

Odločitev je padla po večurnem sestanku predsednika hrvaške vlade Tihomirja Oreškovića z ministrom Mijem Crnojo in podpredsednikoma vlade Tomislavom Karamarkom (HDZ) in Božom Petrovom (Most). Današnji sestanek je bil že drugi, potem ko so včeraj že 12 ur s pravniki premlevali odločitev.

Minister Crnoja je po poročanju hrvaških medijev lagal o svojem kraju prebivališča. Kot naslov stalnega prebivališča je namreč v svoj življenjepis zapisal naslov, na katerem so novinarji hrvaškega portala Index našli le malo leseno uto, v njej pa omaro in peč na drva. Minister naj bi se s tem želel izogniti davku, ki mu ga v Samoboru, kjer je prijavil prebivališče, ne bi bilo treba plačati.

Crnoja naj prav tako ne bi spoštoval zakona pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše kot tudi namenskega stanovanjskega posojila. Mediji so poleg tega poročali o njegovem nasilnem vedenju, zaradi katerega je bil celo v priporu.

Čeprav trdi, da je nedolžen, ni izključeno, da bodo pristojne službe proti njemu sprožile postopke zaradi suma kaznivih dejanj, o katerih so dokumentirano poročali hrvaški mediji.