Petek,
5. 7. 2019,
16.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Kosovo Srbija Ramush Haradinaj Aleksandar Vučić

Petek, 5. 7. 2019, 16.44

4 leta, 9 mesecev

Haradinaj: Splošne prepovedi vstopa srbskih predstavnikov na Kosovo ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Ramush Haradinaj | Kosovski premier Ramush Haradinaj je pojasnil, da splošna prepoved obiska predstavnikov Srbije na Kosovu ne obstaja. | Foto Reuters

Kosovski premier Ramush Haradinaj je pojasnil, da splošna prepoved obiska predstavnikov Srbije na Kosovu ne obstaja.

Foto: Reuters

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob robu današnjega vrha Berlinskega procesa v poljskem Poznanju povedal, da splošna prepoved obiska predstavnikov srbskih oblasti na Kosovu na obstaja. "Priština preuči vsako zahtevo, obstajajo postopki in če nekdo po naših zakonih ne more vstopiti na Kosovo, ne more. Vendar splošne prepovedi ni," je pojasnil kosovski premier.

Svetovalec kosovskega zunanjega ministra Jetlir Zyberaj je namreč v četrtek sporočil, da Priština ne bo dovolila vstopa na svoje ozemlje nobenemu predstavniku Beograda. Prepoved bo po njegovih besedah veljala, dokler bo Srbija grozila Kosovu.

"Zaradi hibridnih groženj Srbije Kosovu, stalne propagande ter lažnih novic o državi in naših državljanih kot tudi zaradi nedavnih prizadevanj, da bi na severu Kosova izzvali tako imenovano humanitarno krizo, kosovsko zunanje ministrstvo ne bo dovolilo nobenemu predstavniku Beograda obiskati Kosova. Vse zahteve bodo zavrnjene, dokler se bo takšno ravnanje nadaljevalo," je zapisal Zyberaj.

serbia kosovo
Novice Kosovo prepovedalo vstop predstavnikom srbskih oblasti

Kosovo in Srbija sprejela vrsto ukrepov drug proti drugemu 

Beograd in Priština sta po propadu pogovorov o normalizaciji odnosov pod okriljem Evropske unije sprejela vrsto ukrepov drug proti drugemu. Kosovo je novembra lani uvedlo stoodstotne carine na ves uvoz iz Srbije. Beograd je na drugi strani preprečil vključitev Kosova v mednarodno policijsko organizacijo Interpol.

Kosovo kljub pritiskom ZDA in Evropske unije vztraja pri carinah, zaradi česar Srbija zavrača nadaljevanje pogovorov o normalizaciji odnosov. Odpovedano je bilo tudi srečanje srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija v Parizu, ki je bil načrtovan za prvi julij.

Srbija trdi, da je zaradi carin na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, izbruhnila humanitarna kriza. Vučić je v sredo obljubil, da bodo tja pretihotapili hrano v slogu Robina Hooda, če bo to potrebno. V Prištini na drugi strani vztrajajo, da je kriza izmišljena, saj da je hrana in tudi ostalo blago na voljo iz drugih držav, da pa je Srbi nočejo kupovati.