SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grki nočejo priznati makedonske manjšine

1

termometer

Atene so odločno zavrnile zahtevo predsednika makedonske vlade Nikole Gruevskega, naj Grčija prizna obstoj makedonske manjšine in naj ji zagotovi osnovne pravice po evropskih standardih.

Gruevski je svoje zahteve izrazil v ponedeljkovem pismu grškemu premieru Kostasu Karamanlisu. Pri tem je poudaril, da je rešitev tega problema bistvenega pomena za normalizacijo odnosov dveh sosednjih držav, ki so se poslabšali zaradi zavračanja Grčije, da bi sprejela ime Makedonija.

Rusopulos: Zahteve so neutemeljene in nesprejemljive Rusopulos je zahteve za priznanje makedonske manjšine in vrnitev premoženja njenim pripadnikom označil za neutemeljene in nesprejemljive. Ob tem je dodal, da te zahteve predstavljajo nov poskus Skopja, da postavi ovire mirnemu reševanju spora glede imena Makedonija.

V pismu Gruevskega so ponovljena dobro znana in nesprejemljiva stališča v zvezi z neobstoječo manjšino, je še poudaril tiskovni predstavnik grške vlade in dodal, da je do tovrstnih sporočil iz Skopja prihajalo že prej. Povedal je tudi, da bo premier Karamanlis na pismo odgovoril še ta teden.

Grčija že 17 let ovira Makedonijo zaradi imena Grčija že 17 let ovira Makedonijo zaradi imena. Na aprilskem vrhu zveze Nato v Romuniji je tako zaradi imena blokirala približevanje Makedonije severnoatlantskemu zavezništvu. Atene imenu nasprotujejo, ker naj bi kazalo na ozemeljske težnje Skopja po severni grški pokrajini z istim imenom. Skopje pa Atene obtožuje, da zanika nacionalno identiteto, jezik in kulturno dediščino Makedonije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin