Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2019,
15.59

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

6

Natisni članek

podnebne spremembe Greta Thunberg

Torek, 3. 12. 2019, 15.59

4 leta, 4 mesece

Greta Thunberg priplula do Lizbone #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

6

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je na krovu katamarana La Vagabonde srečno priplula čez Atlantik in se izkrcala v Lizboni. Nekdaj dni namerava ostati v portugalski prestolnici, v petek pa bi se lahko udeležila podnebnega protesta v Madridu.

Greta Thunberg
Novice Ker še vedno pluje čez Atlantski ocean, bo Greta zamudila začetek podnebne konference

"Občutek je nerealen. Seveda se zelo veselim kopnega," je malenkost pred vplutjem Greta Thunberg povedala za švedski časnik Dagens Nyheter.

Več kot pet tisoč kilometrov dolgo pot iz ZDA je začela 13. novembra

16-letnico je na obali sprejelo nekaj deset njenih somišljenikov, tudi šolarjev, pozdravil jo je tudi lizbonski župan Fernando Medina. Zaradi neugodnega vetra so jo sicer čakali kar nekaj ur. Mladenka je poudarila, da ima veliko energije in da želi nadaljevati svoj boj za podnebje. "Dobro se počutim. Želim nadaljevati, polna sem energije," je povedala.

Izrazila je hvaležnost za možnost vnovične plovbe čez Atlantik in za izkušnje, ki jih je pridobila na potovanju. Po treh tednih na morju pa je vesela, da je znova na trdnih tleh, je dodala. Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom.

Greta Thunberg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Pogumna, da se je podala na tako potovanje

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine beleži na svojem kanalu na Youtubu. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na katerem sta bila še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para. Z njimi je plul tudi oče Thunbergove, Svante.

Whitelum je sicer poudaril, da jadranje čez Atlantik v tem letnem času ni priporočljivo. Ekipa na krovu katamarana se je morala med drugim spopadati z visokimi valovi. "Greta in Svante sta zelo pogumna, da sta se podala na tako potovanje," je menil.

Greta Thunberg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Thunbergovi se po pristanku v Lizboni ne mudi v Madrid. "Nekaj dni bom ostala v Lizboni, da vse uredimo," je povedala novinarjem. V Španijo bo najverjetneje pripotovala do petkovih podnebnih protestov, za samo konferenco pa načrtov še nima. Vsekakor pa ve, kaj želi početi po njej: "Po Madridu se bom za praznike odpravila domov," je dejala.

V španski prestolnici se je z zasedanjem na ravni predsednikov držav in vlad v ponedeljek začela globalna podnebna konferenca. Trajala bo do 13. decembra.

Greta Thunberg
Planet TV Greta Thunberg: Srečanje s Trumpom bi bilo izguba časa
Ne spreglejte