Torek,
12. 2. 2013,
18.08

Osveženo pred

8 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Francija posvojitev

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2013, 18.08

8 let, 7 mesecev

Francoski istospolni pari se bodo lahko poročili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Francoski parlament je potrdil legalizacijo istospolnih porok kot tudi pravico istospolnih partnerjev do posvojitve otrok.

Po več dneh razgretih razprav so zakon v narodni skupščini potrdili s 329 glasovi za in 229 glasovi proti. Zdaj mora dobiti zakon še zadnje potrdilo v francoskem senatu. Zakonski predlog Poroka za vse so podprli francoski predsednik Francois Hollande in njegovi socialisti ter drugi levousmerjeni poslanci narodne skupščine.

Nasprotovali pa so mu številni v opozicijski, konservativni stranki UMP. Zakon je prav tako povzročil številne proteste in protiproteste, ki so se vrstili v zadnjih mesecih. Skoraj končno potrditev predloga zakona so levičarski poslanci pospremili z bučnim aplavzom. Pred tem je skupščina že sprejela ključno spremembo zakonskega člena, ki zdaj poroko opredeljuje kot pogodbo med dvema osebama, ne več kot pogodbo med moškim in žensko.

Senat, v katerem imajo socialisti in njihovi zavezniki prav tako večino, bo po vsej verjetnosti dokončno potrdil zakon, ki bi tako lahko stopil v veljavo maja ali junija. S tem se bo Francija pridružila 11 državam, v katerih so poroke istospolnih parov že zdaj legalizirane. Spremembo zakonodaje na področju porok številni vidijo kot najpomembnejšo spremembo socialne zakonodaje vse od leta 1981, ko je bila ukinjena smrtna kazen.

Podporniki zakona poudarjajo, da je ta nujen, če hoče Francija dokazati svojo zgodovinsko zavezanost k enakopravnosti. Vendar je zakon sprožil tudi silovito nasprotovanje katoliške cerkve in francoskih muslimanov, oboji v njem namreč vidijo napad na tradicionalno družino.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da med 55 in 60 odstotkov Francozov podpira istospolne poroke, medtem ko je delež tistih, ki podpirajo tudi posvojitve, nekoliko nižji.