Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2014,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

milijarder študij univerza

Petek, 3. 1. 2014, 13.29

8 let

"Falirani" študentje, ki so postali milijarderji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študij je dobra popotnica za uspeh, ni pa nujno jamstvo, še manj pa edina pot. To lahko potrdi nekaj najbogatejših Zemljanov, ki so do vrtoglavih zneskov prišli brez univerzitetne izobrazbe.

Nekatere je študij dolgočasil in so se raje podali na poslovno pot, drugi praga univerze nikoli niso niti prestopili, pa jim je vseeno uspelo, o čemer mnogi lahko le sanjajo. Spletni medij Policymic je naredil izbor milijarderjev z nazivom "falirani študent".

Bill Gates

Bill Gates ni le najbogatejši Zemljan, temveč tudi najuspešnejši "faliran" študent s Harvarda. Gates, ki ima pod palcem 72 milijard ameriških dolarjev, je po dveh letih študija ugotovil, da bo svoj čas bolje izkoristil, če se poda v posel. Računalniško podjetje Microsoft sta ustanovila s prijateljem Paulom Allenom in oba postala milijarderja.

Amancio Ortega

Vrata trgovine z oblačili Zara vsak dan prestopi milijone ljudi, a le redka stranka ve, da je njen lastnik tretji najbogatejši Zemljan, ki ima 57 milijard dolarjev. Španec Amanico Ortega, sin železničarskega delavca in gospodinje, je že v mladosti namesto šole izbral delo. Potem ko je nekaj časa delal pri lokalnem krojaču srajc, je ustanovil lastno proizvodnjo oblačil, njegova znamka "hitre mode" pa je preplavila ves svet.

Michele Ferrero

Kdo bi vedel, da je v italijanski čokoladi toliko denarja? Verjetno si tega ni mislil niti Michele Ferrero, ko je po drugi svetovni vojni odpiral družinsko pekovsko podjetje, ki pa je z lastnimi inovacijami zraslo v pravi čokoladni imperij. Očetu ferrero rocherja, nutelle in kinder jajčka, ki ni nikoli študiral, je čokolada prinesla 20,4 milijarde dolarjev.

Mark Zuckerberg

Med "falirane" študente s Harvarda se je vpisal tudi Mark Zuckerberg, oče največjega spletnega družabnega omrežja. Facebook in veliko drugih programov je sicer ustvaril, še preden je poskusil s študijem, kljub nedokončani izobrazbi pa ima v žepu 19 milijard dolarjev.

Michael Dell

Z razvojem računalniške tehnologije je obogatel tudi Michael Dell, ki je že v mladosti rad razdiral in sestavljal osebne računalnike. V srednji šoli je začel razvijati še poslovne interese, med študijem na univerzi v Teksasu pa je znanja združil in ustanovil podjetje, ki je danes eden največjih proizvajalcev osebnih računalnikov. Zaradi velikega uspeha podjetja je študij opustil, do danes pa zaslužil 15,9 milijarde dolarjev.

Francios Pinault

Francios Pinault, predsednik uprave in večinski lastnik modnega konglomerata Kering, nikoli ni pridobil niti srednješolske izobrazbe, saj je moral pomagati na očetovi žagi. Danes ima poleg 15 milijard dolarjev v lasti več modnih znamk, med njimi Gucci, Alexander McQueen in Yves Saint Laurent. Ralph Lauren

Sin judovskih priseljencev iz Poljske je svojo žilico za modo odkril že kot šolar, ko je sošolcem prodajal kravate. Po krajšem služenju v ameriški vojski ter poskusu študija na Baruch College se je zaposlil v tekstilnem podjetju Brook Brothers. Svoje podjetje, ki je prodajalo lasten dizajn kravat, je odprl pri 26 letih. Njegova znamka Polo Ralph Lauren in polo majica sta danes znani po vsem svetu. Njegovo premoženje je 7,7 milijarde dolarjev.

Richard Branson

Za šolo se nikoli ni posebej zanimal niti četrti najbogatejši Britanec, ki ima danes 4,6 milijarde ameriških dolarjev. Richard Branson, ustanovitelj in lastnik blagovne znamke Virgin Group, je šolanje obesil na klin že pri 16 letih. Kljub temu je obogatel, s svojim premoženjem pa je precej pripomogel tudi k reševanju humanitarnih težav.

Ingvar Kamprad

Eden najbogatejših Švedov, ki ima 3,3 milijarde dolarjev, je svoj podjetniški talent začel razvijati v najstniških letih. 87-letni Ingvar Kamprad ni nikoli študiral, saj je pri 17 letih z denarjem, ki mu ga je dal oče, ustanovil lastno podjetje. IKEA je danes največja pohištvena trgovska veriga na svetu, za svojo kuhinjo, dnevno ali spalnico pa se Kampradu lahko zahvalijo številni Zemljani.

Oprah Winfrey

Medijska osebnost Oprah Winfrey je študij na državni univerzi v Tennesseeju prekinila zaradi priložnosti, ki so ji jo ponujali ustvarjalci večernih poročil v Baltimoru. Pozneje je sicer diplomirala, a uspelo ji je predvsem zaradi lastnega truda in talenta. Danes ima lasten televizijski in radijski program, revijo, knjižni klub, osebno znamko in 2,9 milijard dolarjev.

Steve Jobs

Brez končanega študija je uspelo tudi pokojnemu Stevu Jobsu, idejnemu očetu Appla, enega največjih tehnoloških podjetij v zgodovini. Sicer si je želel študirati, a je po enem semestru na kolidžu Reed ugotovil, da bo to za njegove starše prevelik finančni zalogaj. Zato se je raje zaposlil, pozneje pa s poslovnim partnerjem Stevom Wozniakom ustanovil Apple, s čimer si je ustvaril sedem milijard dolarjev premoženja.

Ne spreglejte