Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
17.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sankcije Libija

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 17.19

7 let, 12 mesecev

EU okrepila sankcije proti Libiji, Siriji in Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji ministri članic EU so okrepili sankcije proti režimu libijskega samodržca Moamerja Gadafija in ponudili dodatno pomoč upornikom.

Prav tako so okrepili sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Okrepili pa so tudi sankcije proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa.

Za omejitev dostopa do finančnih in drugih sredstev Zunanji ministri so tako seznam pripadnikov Gadafijevega režima, za katere velja prepoved potovanja in zamrznitev premoženja, razširili še za eno osebo. Za koga naj bi šlo, iz Sveta EU niso sporočili. Pojasnili so le, da bo celoten seznam objavljen v torkovi izdaji uradnega lista EU.

Zunanji ministri so se zavzeli tudi za okrepitev prizadevanj, da bi Gadafijevemu režimu omejili dostop do finančnih in drugih sredstev. "Še posebej si bo EU prizadevala, da bi režimu preprečila obnavljanje vojaškega arzenala in novačenje plačancev," so zapisali v izjavi. Hkrati so poudarili, da bo EU preučila pravne možnosti, da bi zamrznjena sredstva uporabili v humanitarne namene.

Ministri so izjavo sprejeli dan po tem, ko je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton v Bengaziju, trdnjavi libijskih upornikov, osebno odprla urad EU in ponudila tudi večjo pomoč upornikom. V tej luči je Evropska komisija danes Libiji namenila dodatnih 20 milijonov evrov humanitarne pomoči, s čimer se je skupni znesek pomoči, ki jo je EU doslej namenila za premagovanje krizne situacije v Libiji, povečal na 70 milijonov evrov.

Okrepitev sankcij proti režimu sirskega predsednika Zunanji ministri so sprejeli tudi okrepitev sankcij proti režimu sirskega predsednika al Asada zaradi nadaljevanja represije proti lastnemu narodu. Na seznam 13 oseb, za katere so 9. maja uvedli prepoved potovanja in jim zamrznili premoženje, so zdaj dodali še deset oseb, vključno z al Asadom.

Uradni Damask pa se je na odločitev v Bruslju odzval z besedami, da nove sankcije EU proti sirskemu narodu "v trenutku, ko ta poskuša zagotoviti varnost in izvesti nacionalni dialog", obsojajo. "Cilj odločitve EU je vmešavanje v notranje zadeve Sirije in destabilizacija države," so še zapisali.

Podobno so razširili seznam prepovedi potovanj in zamrznitve premoženja tudi za člane iranskega režima, ki še naprej ne sodeluje v zadostni meri z mednarodno skupnostjo, da bi razjasnil svoj jedrski program. 32 osebam na seznamu so dodali nove osebe in več kot 100 podjetij, ki naj bi bila povezana z jedrskim programom.

"Zelo pomembno je, da EU zavzame tovrstno stališče," je dejal britanski zunanji minister William Hague. "Ne smemo pozabiti, da medtem ko na Bližnjem vzhodu prihaja do tako velikih sprememb, pa Iran še vedno nadaljuje s svojim jedrskim programom," je med premorom zasedanja dejal Hague.

Ashtonova pa je dodala, da je zaostritev sankcij proti Iranu tudi poskus, da se Teheran prisili v nadaljevanje resnih pogajanj. To, kar so ponujali nazadnje, so po njenih besedah le "stara iranska stališča". "Želimo, da bi napredovali v pogovorih," je dejala.

EU je okrepila tudi sankcije proti Belorusiji. Na črnem seznamu se je znašlo 13 oseb, med njimi tudi sodniki, ki so sodelovali pri obsodbah opozicijskih politikov. Na seznamu oseb, ki jim je prepovedano potovanje in imajo zamrznjena sredstva v EU, je zdaj skupno 188 pripadnikov režima zadnjega evropskega diktatorja Aleksandra Lukašenka.

Ministri pa so danes sprejeli tudi sklep o razvojni pomoči novi državi Južni Sudan. V ta namen bo EU tej najnovejši državi, ki naj bi kot samostojna zaživela julija letos, namenila 200 milijonov evrov, ki naj bi bili namenjeni boju proti revščini in zagotavljanju osnovnih potreb ljudem, so sklenili ministri EU.

Ne spreglejte