Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2013,
10.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Albanija volitve streljanje

Nedelja, 23. 6. 2013, 10.12

7 let, 12 mesecev

En mrtev v streljanju pred voliščem v Albaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Albanske parlamentarne volitve je že pretresel prvi incident. Kot je sporočila policija, je pred voliščem v mestu Lac prišlo do streljanja, pri tem pa je bila ena oseba ubita, še tri pa so ranjene.

Po poročanju medijev je bil ubit 53-letni pripadnik Socialističnega gibanja za integracijo (LSI) nekdanjega premiera Ilira Mete, ki na volitvah sodeluje skupaj s socialisti bivšega župana Tirane Edija Rame. Med ranjenimi pa naj bi bil podpornik demokratske stranke aktualnega premiera Salija Berishe, ki se poteguje za tretji mandat.

Očitno naj bi med obema prišlo do spora, nakar sta začela streljati. Policija je zaenkrat sicer previdna v ocenah, ali gre za dejanje, povezano z volitvami. Kot je povedala predstavnica policije Alma Katragjini, "bi streljanje lahko bilo povezano z volitvami".

Na kraj incidenta so odhitele tudi specialne sile policije, pa tudi Ilir Meta sam. "Oboroženi kriminalci in banditi" po naročilu vlade grozijo volivcem v nekaterih volilnih okrajih na severu države, je dejal Meta. Lac sicer leži približno 45 kilometrov severno od prestolnice Tirana.

Na jugu države prišlo do eksplozije V južnem pristaniškem mestu Vlora pa je medtem prišlo do eksplozije, ki je uničila avto lokalnega sekretarja stranke socialistov. Tudi iz številnih drugih krajev po državi poročajo o pretepih pred volišči.

Neodvisni opazovalci volitev prav tako poročajo o številnih nepravilnostih pri izvedbi volitev. Na nekaterih voliščih naj bi dovolili glasovanje brez predložitve veljavnega osebnega dokumenta, mnogi pa so glasove oddali za celotno družino. Številna volišča naj bi se odprla več kot uro po uradnem začetku volitev, na nekaterih voliščih pa so zaradi pomanjkanja volilnih lističev glasovanje morali morali prekiniti, navaja dpa.

Do poldneva je bila volilna udeležba 23,5-odstotna. Volitve, na katerih okoli 3,3 milijona volivcev izbira 140 predstavnikov v albanskem parlamentu, bodo potekale do 19. ure.

Tokratne volitve zaradi nasilja po zadnjih volitvah leta 2009 veljajo za ključen preizkus demokracije v državi in pogoj, ali bo Albanija napredovala na svoji poti proti Evropski uniji.

Ne spreglejte