Četrtek,
17. 4. 2014,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

trajekt nesreča nesreča

Četrtek, 17. 4. 2014, 9.56

8 let

Dijaki, ujeti v trajektu, pošiljali srce parajoča SMS-sporočila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z vsako uro je manj upanja za 287 pogrešanih po nesreči trajekta pred južnokorejsko obalo. Preživeli, ki so jih uspeli rešiti, so pripovedovali grozne zgodbe o zmedenosti in obupu.

Iskanje skoraj 300 ljudi, ki jih pogrešajo po nesreči trajekta pred južnokorejsko obalo, se nadaljuje. Do zdaj je potrjenih devet smrtnih žrtev, z vsako uro pa je manj upanja za 287 pogrešanih po brodolomu trajekta Sewol s 475 ljudmi na krovu, ki se je v sredo nenadoma prevrnil in potonil. Obalna straža je sporočila, da so rešili 179 ljudi. Med potniki na krovu je bilo 375 dijakov, ki so bili skupaj z učitelji na poti na turistični otok Jeju.

"Ne morem ven" Med tem javnost pretresa informacija o SMS-sporočilih, ki so jih ujeti dijaki pošiljali svojim obupanim staršem.

"Oče, ne skrbi. Na sebi imam rešilni jopič in vsi smo stisnjeni skupaj," je napisala ena od 18-letnih dijakinj, poroča MBC News. Oče ji je odgovoril, da reševanje sicer poteka, vendar, če lahko, naj čim prej najde pot ven. Odgovor na to se je glasil: "Ne morem ven. Hodnik je poln otrok in preveč je nagnjen."

V drugem pogovoru je eden od dijakov pisal svoji materi, ki takrat še ni vedela, da se je zgodila nesreča trajekta. "Mami, verjetno ti tega ne bom mogel povedati v živo. Rad te imam." Na srečo je bil to sicer eden izmed tistih 179 dijakov, ki so jih že uspeli rešiti.

Ena izmed družin je prav tako sporočila, da so prejeli sporočilo: "Živ sem," in sicer od dijaka, ki je na seznamu pogrešanih in še vedno ujet na krovu.

Dobili so navodila, da ostanejo na svojih mestih Preživeli, ki so jih uspeli rešiti, so pripovedovali grozne zgodbe o zmedenosti in obupu, ki sta takoj po nesreči zavladala na krovu. Ljudje so se zaletavali med seboj ali pa so se znašli v kabinah, kjer jih je zalila voda.

Takoj ko so zaslišali hrup, so vedeli, da je nekaj narobe, po zvočnikih pa so jim sporočali, naj ostanejo na svojih mestih.

"Prtljaga je padala iz omar in spraševali smo se, kaj je narobe. Nato pa so nam naročili, naj ostanemo tam, kjer smo," je povedal eden od rešenih dijakov.

"Ladja se je kar naenkrat začela nagibati in ljudje so začeli padati po tleh in drseti," pa je za SBS News dejal Joung Dža Šin, prav tako udeležen v nesreči.

Prepozno za pobeg na prosto Ko je voda začela vdirati v prostore trajekta, so si številni potniki začeli oblačiti rešilne jopiče in stekli ven. Vendar pa je bila ladja do takrat, ko so jih tudi po zvočnikih začeli obveščati, naj gredo proti izhodu, že precej pod vodo, zato so lahko uporabili le še nekaj zasilnih izhodov, je še pojasnil eden izmed potnikov.

Veliko potnikov je bilo v času nesreče zbranih v družabnem središču, restavracijah in trgovinah v tretjem nadstropju. Ravno to nadstropje pa je bilo po nesreči kmalu popolnoma pod vodo.

Preživeli ujeti v zračne žepe Plovila južnokorejske mornarice in obalne straže so s pomočjo reflektorjev iskanje nadaljevala tudi ponoči, vendar potapljači zaradi močnih tokov in slabe vidljivosti niso mogli do ladje, v kateri so preživeli morda ujeti v zračne žepe.

Tragedija je pretresla Južno Korejo, še posebej, ker je bilo med potniki toliko mladih. Predsednica Park Geun Hje je vidno šokirana pozvala ljudi, naj ne obupajo do zadnjega trenutka.

"Žal mi je," so bile edine besede, ki jih je lahko po nesreči izrekel kapitan ladje Li Jun Suk.

Vzrok nesreče še vedno ni znan. Potniki so povedali, da so slišali glasen udarec, nato pa se je trajekt nenadno ustavil, kar nakazuje, da je ladja morda nasedla ali zadela ob potopljen predmet.