Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
6. 11. 2013,
8.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

najbogatejši

Sreda, 6. 11. 2013, 8.28

8 let, 3 mesece

Deset najbogatejših Evropejcev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med 1.426 milijarderji na svetu jih je 366 iz Evrope. Najbogatejši med njimi je Španec Amancio Ortega, najbolj znan po svoji verigi trgovin z oblačili Zara. Pod palcem ima slabih 62 milijard dolarjev.

Ortega je po oceni Forbesa v enem letu svoje premoženje povečal za 19,5 milijarde dolarjev in prehitel Warrena Buffetta, za Billom Gatesom in Carlosom Slimom je tretji najbogatejši človek na svetu. Španec ima pod palcem 61,9 milijarde dolarjev. Na seznamu najbogatejših Zemljanov, ki ga revija Forbes objavi marca, mu sledijo Francozinja Liliane Bettencourt (deveta najbogatejša na svetu z 30 milijardami dolarjev), Francoz Bernard Arnault (10. najbogatejši na svetu z 29 milijardami dolarjev), Šved Stefan Persson (12. na svetu z 28 milijardami dolarjev), Nemec Karl Albrecht (18. s 26 milijardami dolarjev), Italijan Michele Ferrero z družino (23. na Zemlji, 20,4 milijarde dolarjev), Nemca Dieter Schwarz (28. na svetu, 19,5 milijarde dolarjev) in Theo Albrecht mlajši z družino (30. z 18,9 milijarde dolarjev) ter Rusa Ališer Usmanov (33. mesto, 17,6 milijarde dolarjev) in Mikhail Fridman (41. na svetu, 16,5 milijarde dolarjev).

Po novejši lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo je pred dnevi objavil Bloomberg, Ortegi na drugem mestu najbogatejših Evropejcev sledi najbogatejši Šved Ingvar Kamprad s 50,3 milijarde dolarjev. Peti najbogatejši Zemljan je ustanovitelj in lastnik verige trgovin s pohištvom Ikea.

Francoska dedinja in glavna delničarka kozmetične hiše L'Oreal Bettencourtova je med Evropejci tretja najbogatejša (15. na svetu) z 32,8 milijarde dolarjev premoženja, mesto pred Arnaultom, prvim možem LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, ki ima 32,6 milijarde dolarjev vredno premoženje.

Tako na lestvici svetovnih kot evropskih bogatašev jima sledi prvi mož H & M Persson z 30,1 milijarde dolarjev. Šesti najbogatejši Evropejec in 22. najbogatejši Zemljan je 93-letni trgovec Karl Albrecht (Aldi-Süd) z 27,8 milijarde dolarjev premoženja. Dve mesti nižje na svetovni lestvici je Schwarz (Kaufland, Lidl) z 26,8 milijarde dolarjev, takoj za njim pa Ferrero z 24,7 milijarde dolarjev. Njegov oče je po drugi svetovni vojni ustanovil največjega izdelovalca čokolade in čokoladnih izdelkov Ferrero.

Najbogatejši Rus Usmanov ima 20,3 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na 38. mesto najbogatejših Zemljanov in deveto mesto najbogatejših Evropejcev. Lestvico desetih najbogatejših v Evropi sklene drugi najbogatejši Italijan Leonardo Del Vecchio. Ustanovitelj in predsednik skupine Luxottica, ki ima v lasti številne luksuzne modne hiše, ima 19 milijard dolarjev premoženja.

Še pogled v našo soseščino. Najbogatejši Hrvat je Ivica Todorić (Agrokor) z okoli 780 milijoni dolarjev, najbogatejši Avstrijec je Dieter Mateschitz (Red Bull), ki je s 7,3 milijarde dolarjev 179. najbogatejši Zemljan. Najbogatejši Madžar je vlagatelj Sandor Demjan.

Ne spreglejte