Ponedeljek,
22. 2. 2016,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Velika Britanija referendum

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 16.11

8 let

David Cameron: Ni pravi čas za delitev Zahoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Britanski premier David Cameron je v nagovoru v britanskem parlamentu opozoril, da bi izstop Velike Britanije iz Evropske unije ogrozil gospodarsko in nacionalno varnost Velike Britanije.

Številni člani njegove konservativne stranke, med njimi tudi priljubljeni londonski župan Boris Johnson, so dejali, da bodo podprli izstop. Cameron pa je Britance pozval, naj glasujejo proti izstopu. Dejal je, da tisti, ki zagovarjajo izstop, ne morejo ponuditi drugega kot negotovosti.

"Ko govorimo o službah ljudi, ne moremo kar reči, da bo vse dobro," je povedal Cameron. "Z gospodarskimi posledicami izstopa se bomo morali primerno soočiti," je dejal. Opozoril pa je tudi na vojaške grožnje Rusije in skrajne sunitske skupine Islamska država. "Ni pravi čas za delitev Zahoda," je poudaril britanski premier. "Moramo se zavedati, da gre za dokončno odločitev," je v nagovoru poslancev še dejal Cameron.

Poleg možnosti omejitve socialnih pravic za sedem let za Britance ključne točke dogovora predstavljajo še zagotovilo, da območje evra ne more spodkopati enotnega trga, zaščita britanskega funta in izrecna potrditev, da evro ni edina valuta v uniji. Dobili so tudi zagotovilo, da britanskim davkoplačevalcem ne bo nikoli treba reševati evrskih držav pred bankrotom.

EU ne bo sodelovala v kampanji o članstvu Velike Britanije Evropska komisija ne bo sodelovala v kampanji pred referendumom o članstvu Velike Britanije v EU. "Ne vidim vloge komisije v kampanji, ki je namenjena Britancem in le Britancem," je danes pojasnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Vloga komisije, ki je bila v preteklih mesecih osredotočena na pomoč pri iskanju dogovora o britanskih zahtevah za reformo Unije, se tukaj konča, je še poudaril. Vrh EU je pretekli konec tedna po več kot 40 urah pogajanj dosegel dogovor, ki po besedah britanskega premierja Camerona državi zagotavlja "poseben status" v EU.

Komisija je sodelovala le pred referendumom v Grčiji Komisija se prav tako ni želela vpletati v kampanjo pred referendumom o fiskalnem paktu maja 2012 na Irskem, pred referendumom o programu pomoči Grčiji julija lani pa je zavzela odločno stališče.