Ponedeljek,
22. 4. 2013,
7.46

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kitajska potres reševanje

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 7.46

5 let, 11 mesecev

Čudež na Kitajskem: dojenček v ruševinah preživel dva dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kitajsko provinco Sečuan je stresel potres z močjo 6,6, iskanje preživelih pa še ni končano. Reševalcem je uspelo rešiti dojenčka, ki je dva dni preživel v ruševinah brez hrane in vode.

Prebivalci province Sečuan od potresa živijo v svojih avtomobilih, šotorih in improviziranih bivališčih, saj je močan potres uničil njihove domove, prekinil prometne in telefonske povezave ter oskrbo z električno energijo. Kitajski reševalci so se morali v najoddaljenejše kraje province odpraviti kar peš, saj so ceste popolnoma neprevozne.

Ocena škoda za zdaj še ni mogoča Za zdaj kitajske oblasti še niso mogle oceniti škode, ki jo je potres povzročil. Od potresa območje stresajo tudi popotresni sunki, do zdaj so jih našteli več kot tisoč. Ob tem se oblasti bojijo, da bi lahko popotresni sunki povzročili zemeljske plazove.

Dojenček, star komaj tri mesece, je eden izmed redkih, ki so potres preživeli, njegova mati pa ni imela takšne sreče. Državni mediji so poročali, da je v potresu umrlo ali je pogrešanih najmanj 207 ljudi, več kot 11 tisoč je ranjenih, od teh je 960 hudo poškodovanih. BBC še poroča, da je poškodovanih tako veliko, da nekatere oskrbujejo kar pred glavno bolnišnico v mestu Yaan.

Težavo predstavljajo tudi prometni zamaški Kitajski premier Li Kequang je v Yaanu, mestu, ki je najbližje epicentru, kjer koordinira reševanje ter dobavo zalog hrane in vode na prizadeto območje. Najbolj prizadete naj bi bile vasi na gričih, kjer gojijo riž, zelenjavo in koruzo. Težavo za kitajske oblasti predstavljajo tudi številni zastoji, zato zaloge za reševanje potrebujejo veliko dalj časa, da pripotujejo do prizadetega območja.

Kitajska je že prejela pomoč od drugih držav, med njimi od Japonske, s katero sta sicer vpleteni v ozemeljski spor glede otokov v Vzhodnem kitajskem morju. Peking je zatrdil, da pomoč preostalih držav ni potrebna, vendar ob tem dejal, da bo sporočil, če bo pomoč potreboval.